Pozdravljeni.
Potrebujem pomoč glede knjiženja rezervacij za naslednje leto.
Od EU projekta smo dobili denar. Ker je predviden za naslednje leto, me zanima kako knjižim prihodek na podlagi pogodbe, da ne bomo plačali dobička, ker bomo denar dejansko porabili v naslednjem letu.
Prejšnja računovodkinja mi je podoben prihodek knjižila le preko bančnega izpiska. Zanima me ali moram narediti tudi temeljnico?
Hvala in lep pozdrav.
Mateja
Rezervacije 2012
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: Rezervacije 2012
Pozdravljeni.
Zanima me ali res nihče nima izkušenj iz knjiženja prihodkov od EU projektov in z njihovimi rezervacijami za naslednje leto??
Res potrebujem pomoč.
Hvala in lp.
Mateja
Zanima me ali res nihče nima izkušenj iz knjiženja prihodkov od EU projektov in z njihovimi rezervacijami za naslednje leto??
Res potrebujem pomoč.
Hvala in lp.
Mateja
Vprašanje je tako nepopolno, da ne morete pričakovati nobene izkušnje ali mnenja.
Sredstva, ki ste jih pridobili za kritje "stroškov" določenega projekta so točno opredeljena v projektu. Ali ste jih pridobili za kritje stroškov ali za nabavo osnovnih sredstev ali za ????
Kolikor so sredstva pridobljena za kritje določenih stroškov izvajanja projekta, pa le-teh v letošnjem letu ne boste imeli (ker je izvajanje projekta šele v letu 2012), vam predstavljajo kratkoročne pasivne časovne razmejitve (29). Te boste v letu 2012 zmanjševali s prenosom na prihodke (29/76)
Kolikor so sredstva pridobljena za nabavo osnovnih sredstev, pa pridobitev le-teh predstavljajo dolgoročne pasivne časovne razmejitve (966), ki jih boste zmanjševali v višini obračunane amortizacije teh osnovnih sredstev (966/02 - poglejte tudi SRS 10 oziroma SRS 13).
Kolikor pa so sredstva pridobljena za pokrivanje stroškov, ki ste jih imeli že v letošnjem letu, pa je prejem teh sredstev prihodek in jih v nobenem primeru ne morete časovno razmejiti.
lp
Sredstva, ki ste jih pridobili za kritje "stroškov" določenega projekta so točno opredeljena v projektu. Ali ste jih pridobili za kritje stroškov ali za nabavo osnovnih sredstev ali za ????
Kolikor so sredstva pridobljena za kritje določenih stroškov izvajanja projekta, pa le-teh v letošnjem letu ne boste imeli (ker je izvajanje projekta šele v letu 2012), vam predstavljajo kratkoročne pasivne časovne razmejitve (29). Te boste v letu 2012 zmanjševali s prenosom na prihodke (29/76)
Kolikor so sredstva pridobljena za nabavo osnovnih sredstev, pa pridobitev le-teh predstavljajo dolgoročne pasivne časovne razmejitve (966), ki jih boste zmanjševali v višini obračunane amortizacije teh osnovnih sredstev (966/02 - poglejte tudi SRS 10 oziroma SRS 13).
Kolikor pa so sredstva pridobljena za pokrivanje stroškov, ki ste jih imeli že v letošnjem letu, pa je prejem teh sredstev prihodek in jih v nobenem primeru ne morete časovno razmejiti.
lp
Pozdravljeni.
Hvala za vaš odgovor.
Gre za EU projekt, ki traja 2 leti in je namenjen prenosu inovacij. Projekt se sicer začel ta mesec, vendar so pridobljena sredstva namenjena 1 letu, zato bi radi neporabljen del sredstev prenesli v naslednje leto, ko jih bomo potrebovali, zato, da od njih ne bi plačali davka od dobička.
Sredstva pa bomo porabili za plače, potne stroške in podobno.
Sredstva so pridobljena preko pogodbe, zato mi ni čisto jasno ali moram knjižit prihodke preko finančne temeljnice in bančnega izpiska.
Če povem po pravici sem v tem precej nova, prejšnji računovodkinji se o tem ni sanjalo in nam je prejšnji takšen prihodek knjižila le preko bančnega izpiska. Ne vem pa, če je tako pravilno.
Potem moram to knjižiti na časovne razmejitve in ne na rezervacije?
Hvala še enkrat.
Lp.
Mateja
Hvala za vaš odgovor.
Gre za EU projekt, ki traja 2 leti in je namenjen prenosu inovacij. Projekt se sicer začel ta mesec, vendar so pridobljena sredstva namenjena 1 letu, zato bi radi neporabljen del sredstev prenesli v naslednje leto, ko jih bomo potrebovali, zato, da od njih ne bi plačali davka od dobička.
Sredstva pa bomo porabili za plače, potne stroške in podobno.
Sredstva so pridobljena preko pogodbe, zato mi ni čisto jasno ali moram knjižit prihodke preko finančne temeljnice in bančnega izpiska.
Če povem po pravici sem v tem precej nova, prejšnji računovodkinji se o tem ni sanjalo in nam je prejšnji takšen prihodek knjižila le preko bančnega izpiska. Ne vem pa, če je tako pravilno.
Potem moram to knjižiti na časovne razmejitve in ne na rezervacije?
Hvala še enkrat.
Lp.
Mateja
Projekt bo realiziran v obdobju dveh let. Vrednost projekta sestavljajo stroški, ki bodo potrebni za njegovo realizacijo na eni strani in viri financiranja na drugi strani (stroški 100 = viri financiranja 100). Med viri financiranja so tudi nepovratna evropska sredstva.MatejaFR napisal/-a:Gre za EU projekt, ki traja 2 leti in je namenjen prenosu inovacij. Projekt se sicer začel ta mesec, vendar so pridobljena sredstva namenjena 1 letu, zato bi radi neporabljen del sredstev prenesli v naslednje leto, ko jih bomo potrebovali, zato, da od njih ne bi plačali davka od dobička.Sredstva pa bomo porabili za plače, potne stroške in podobno.Sredstva so pridobljena preko pogodbe, zato mi ni čisto jasno ali moram knjižit prihodke preko finančne temeljnice in bančnega izpiska.
Dinamika nastajanja stroškov projekta je pri vas očitno drugačna kot dinamika zagotavljanja virov financiranja. V skladu s to dinamiko ste že v celoti koristili evropska sredstva, ki pa se nanašajo na celotni projekt. Prejeta sredstva evidentirajte preko PČR (na podlagi bančnega izpiska) ter na koncu leta prenesite v prihodke del, ki ustreza dinamiki stroškov nastalih v letu 2010 in hkrati ustrezajo deležu nevračljivih sredstev v virih financiranja. Preostali del pa je namenjen pokrivanju stroškov v letu 2011.
Primer:
- vrednost projekta je 100 enot
- realizirana vrednost v letu 2010 je 30 enot
- viri financiranja: lastna sredstva 50%-ov in nepovratna sredstva 50%-ov
- "namensko financiranje vrednosti" iz leta 2010= 15 enot lastni viri financiranja in 15 enot nepovratna sredstva;
- prejeta nepovratna sredstva 50 enot
- koriščena v letu 2010 in prenos v prihodke = 15 enot
- prenos v leto 2011 = 35 enot
Pa še popravek kontov pri mojem prejšnjem odgovoru:koriščenje dolgoročnih rezervacij v višini amortizacije: 966/03 popravek vrednosti nepremičnin ali 05 popravek vrednosti opreme.
lp
Pozdravljeni.
Se zahvaljujem za izčrpen odgovor, ampak imam še vedno težave.
Prejeti denar knjižim preko bančnega izpiska na PČR. Knjižim ga lahko samo del, če ga nekaj porabimo že letos?
Kako drugo leto aktiviram ta denar, ali je to avtomatsko in ne rabim posebej knjižiti preko kontov?
Ker moramo del denarja tudi sofinancirati, me zanima preko katerih kontov knjižim ta denar za sofinanciranje?
Hvala za pomoč.
Lp.
Mateja
Se zahvaljujem za izčrpen odgovor, ampak imam še vedno težave.
Prejeti denar knjižim preko bančnega izpiska na PČR. Knjižim ga lahko samo del, če ga nekaj porabimo že letos?
Kako drugo leto aktiviram ta denar, ali je to avtomatsko in ne rabim posebej knjižiti preko kontov?
Ker moramo del denarja tudi sofinancirati, me zanima preko katerih kontov knjižim ta denar za sofinanciranje?
Hvala za pomoč.
Lp.
Mateja