Pozdravljeni!
Tudi jaz bi vas lepo prosila za odgovor, oziroma vaše mnenje in sicer:
Z možem imava d.n.o., vložkov ni, vsak je 50% lastnik, jaz nisem nikjer zaposlena, mož pa je zaposlen v najini firmi za polovični delovni čas...
Ker se obetajo neke hude spremembe na SPIZ-u me zanima:
Ali naj izstopim iz firme in kako naj to naredim? Za 2 plače trenutno ni denarja, jaz pa grem takoj po novem letu tako ali tako na porodniško. Rada bi namreč, da je mož še vedno zaposlen (če se da za 4 ure), jaz pa da še naprej nisem.
Kaj predlagate? Kako je to najhitreje in najceneje izvedljivo?
Lep dan in že vnaprej hvala za vaše odgovore.
Firma - 010/040, izstop, prosim za nasvet
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: Firma - 010/040, izstop, prosim za nasvet
Menim, da potrebujete najprej pravni nasvet. Zakaj? Družba z NEOMEJENO odgovornostjo je družba DVEH ali več oseb, ki za obveznosti družbe odgovarjajo z vsem svojim premoženjem (76. člen Zakona o gospodarskih družbah). O prenehanju govori celotno 4. poglavje (od člena 105. do 117.). V skladu s 115. členom je sicer možno nadaljevati z družbo z enim družbenikom, vendar le za obdobje enega leta. Nato pa se družba bodisi zapre ali pa preostali družbenik nadaljuje dejavnost kot podjetnik (s.p.).
In kakšne hude spremembe se pripravljajo na SPIZU - v naslednjem letu????
lp
In kakšne hude spremembe se pripravljajo na SPIZU - v naslednjem letu????
lp
Re: Firma - 010/040, izstop, prosim za nasvet
@slovan, najlepša hvala za odgovor in pravni nasvet.
Ja, na SPIZ-u (kolikor sem seznanjena) pa naj bi bile od 1.1.2012 spremembe v tej smeri, da bo moral biti vsak lastnik firme (tudi solastnik) zavarovan po osnovi 040, če ni drugje zavarovan. Sama sem trenutno kot občan preko CSD-ja (3 otroci).
Kaj torej naj storim? Mož pravi, da preoblikovanje v s.p. ne bi bil problem.
Ja, na SPIZ-u (kolikor sem seznanjena) pa naj bi bile od 1.1.2012 spremembe v tej smeri, da bo moral biti vsak lastnik firme (tudi solastnik) zavarovan po osnovi 040, če ni drugje zavarovan. Sama sem trenutno kot občan preko CSD-ja (3 otroci).
Kaj torej naj storim? Mož pravi, da preoblikovanje v s.p. ne bi bil problem.