Prispevek 6% po poslovodski pogodbi
Moderator: Mirko Zbačnik
Prispevek 6% po poslovodski pogodbi
Vem, da sem pred kratkim nekaj v zvezi s tem brala na forumu, a kot zakleto prav sedaj ne najdem. Prejšnji mesec sem prvič obračunala znesek po poslovodski pogodbi (poslovodja je zaposlen drugje) in na REK-1 vpisala bruto in neto zneska ter znesek davčnega odtegljaja. Ta mesec želim narediti enako, pa mi obračuna postavko 606 6% (zraven niti ne piše, za kaj gre, po podračunu in sklicu sodeč za ZPIZ). Ali je s 1. oktobrom kaka sprememba v zvezi z obračunom drugih dohodkov iz delovnega razmerja in se tudi po poslovodski pogodbi morajo plačevati 6% prispevki delodajalcev za socialno varnost??
Mincek
Re: Prispevek 6% po poslovodski pogodbi
Pri poslovodnih pogodbah, kjer se izplačuje dohodek direktorju, ki je zavarovan na drugi podlagi (delovno razmerje v drugem podjetju ne pri tistem, kjer opravlja poslovodno funkcijo), se obračuna in plača 6%-ni prispevek PIZ za nesreče pri delu - to je bila že ustaljena praksa. Naj vam kopiram samo zadnji odstavek pojasnila DURS:
Pri plačevanju prispevkov za socialno varnost je treba izhajati iz pravnoformalnega razmerja, na podlagi katerega je posameznik vključen v socialno zavarovanje, v osnovo za plačilo prispevkov pa so vključeni samo tisti dohodki, ki so neposredno vezani na to formalnopravno razmerje. Če prejemnik dohodka za vodenje družbe ni obvezno zavarovan na podlagi istega pravnega razmerja, mora izplačevalec od dohodka obračunati in plačati 6 odstotni prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.
Povezava:
http://www.durs.gov.si/si/davki_predpis ... okuristov/
lp
Pri plačevanju prispevkov za socialno varnost je treba izhajati iz pravnoformalnega razmerja, na podlagi katerega je posameznik vključen v socialno zavarovanje, v osnovo za plačilo prispevkov pa so vključeni samo tisti dohodki, ki so neposredno vezani na to formalnopravno razmerje. Če prejemnik dohodka za vodenje družbe ni obvezno zavarovan na podlagi istega pravnega razmerja, mora izplačevalec od dohodka obračunati in plačati 6 odstotni prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.
Povezava:
http://www.durs.gov.si/si/davki_predpis ... okuristov/
lp
Morda ste iskale tole::
viewtopic.php?f=30&t=36141
viewtopic.php?f=30&t=36141
Vau, tako izčrpnega odgovora pa res nisem pričakovala. Res hvala.
Zbegana sem bila predvsem zato, ker sem prejšnji mesec brez težav na e-davkih oddala BREZ (!) teh 6% in se zaradi tega nisem preveč sekirala, čeprav sem o tem brala, da bi naj bilo obvezno. Zdelo se mi je namreč nelogično, da se za osebo, ki že iz drugega naslova plačuje PIZ, še dodatno plačuje, in se nisem poglobila v zakonodajo. No, po drugi strani pa je več kot logično, da so na tak način poskrbeli za dodatne prilive v pokojninsko blagajno
Zbegana sem bila predvsem zato, ker sem prejšnji mesec brez težav na e-davkih oddala BREZ (!) teh 6% in se zaradi tega nisem preveč sekirala, čeprav sem o tem brala, da bi naj bilo obvezno. Zdelo se mi je namreč nelogično, da se za osebo, ki že iz drugega naslova plačuje PIZ, še dodatno plačuje, in se nisem poglobila v zakonodajo. No, po drugi strani pa je več kot logično, da so na tak način poskrbeli za dodatne prilive v pokojninsko blagajno
Mincek