OS, DI in DDV

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Slo5
Računovodja
Računovodja

OS, DI in DDV

Odgovor Napisal/-a Slo5 »

Pozdravljeni,

Ne vem več kje se me glava drži in prosim za pomoč.

Kdaj lahko opišem OS do vrednosti 500 eur, ki sem jih v letu nabave 100% amortizirala, da ne potrebujem popravljat DDV-ja? Ali tudi tukaj velja doba 5 let? Namreč vsa osnovna sredstva nad vrednostjo 100 do 500 eur bi rada vodila kot OS, ker se mi to potem upošteva v olajšavi za investicije. Se mi pa pogosto zgodi, da je doba uporabnosti več kot 1 leto, vendar pa manj kot 5 let. Ali to pomeni, da rabim izrabljena OS v podjetju hraniti 5 let, da ne popravljam DDV-ja?
Kdo mi bo pa dal potrdilo, da je OS izrabljeno, da ga lahko izločim, ko gre dejansko na smetišče?

Ravno prehajam na nov sistem in bi rada prav naredila.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Re: OS, DI in DDV

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Vi ste v svojih računovodskih usmeritvah sprejeli, da bosti OS 100 do 500 € obravnavali kot drobni inventar v okviru osnovnih sredstev. V tem primeru veljajo glede amortiziranja za poslovne namene nekaka pravila, kot za vsa ostala osnovna sredstva. Razlika je le v amortizaciji za davčne namene, kjer lahko ta sredstva takoj odpišete. Nova ačunovodska usmeritev velja za naprej, kar pomeni, da letos sprejeta usmeritev vpiva na nabave v prihodnjem letu.

Tudi obravnava za namene DDV je enaka kot za ostala osnovna sredstva, a tu ni neke "tragike", v kolikor sredstva, ki so za vas iztrošena prodste.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Slo5
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Slo5 »

Se pravi, ko je OS sredstvo iztrošeno, ga lahko brez popravka DDV-ja zavržemo. Ponavadi gre za orodje, ki se ob uporabi iztroši (razna orodja za CNC stroj). Taka OS ne moreš prodati, ker nimajo uporabne vrednosti, nabavne cene se pa gibljejo od 40 - 900 eur.

Gre za to, da smo do sedaj OS vodili v kar v Excelu in potem popravek letno prenašali v naš program sumarno. Tako, da smo na opisani način delali tudi do sedaj. Letos pa smo kupili obdelovalni stroj in se je teh OS nabralo veliko, v prejšnjih letih pa tega ni bilo. Do sedaj sem iztrošena OS, ki v firmi še niso 5 let, shranjevala v skladišče in jih po 5 letih nabave zavrgla. Sedaj pa bo te robe preveč in bi jo rada zavrgla, ko ni več uporabna. Vendar me skrbi, če moram v tem primeru popravljati DDV. Temu bi se namreč želela izogniti.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Obdobje uporabe 5 let za namene DDV ostane. V kolikor porabite opremo za neposlovne namene, popravite DDV. Podobna situacija je pri računalniški opremimi, kjer je davčno priznana stopnja 50 % (pri opremi 20 %).

Za poslovne namene bi mogoče morali bolj prilagoditi storpnjo dejanski uporabi.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori