Prosim za mnenja.
Ali se v dohodke samozaposlenih vštevajo tudi delovne štipendije in nagrade? To me zanima za cenzus/25.000/ za vstop v ddv sistem, cenzus 42.000/normirani stroški/, potem za cenzus glede plačevanja prispevkov: piše samo dohodek, potem pa še za cenzus/malo več kot 21.000/, ko jim lahko plačuje prispevke Min. za kulturo,tukaj piše celo bruto dohodek.
Skratka, zanima me, če so štipendije in nagrade uvrščene med dohodke v zgornjih primerih?
cenzusi samozaposlenih v kulturi
Moderator: Mirko Zbačnik
cenzusi samozaposlenih v kulturi
Lepo vas pozdravljam.
Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde
Re: cenzusi samozaposlenih v kulturi
Menim, da je v tem članku napaka:
4. Cenzus za obvezno vključitev v sistem DDV
Če prihodki samozaposlenega v zadnjih 12 mesecih presežejo 25.000 evrov, samozaposleni postane zavezanec za davek na dodano vrednost (DDV).
ZDDV-1 določa cenzus na podlagi prometa (kar pri normircih pomeni izdane račune) in ne prihodkov (...plačani računi), kar se utegne po posameznih obdobjih bistveno razlikovati.
Ali morebiti obstaja drugačno tolmačenje dursa? lp
4. Cenzus za obvezno vključitev v sistem DDV
Če prihodki samozaposlenega v zadnjih 12 mesecih presežejo 25.000 evrov, samozaposleni postane zavezanec za davek na dodano vrednost (DDV).
ZDDV-1 določa cenzus na podlagi prometa (kar pri normircih pomeni izdane račune) in ne prihodkov (...plačani računi), kar se utegne po posameznih obdobjih bistveno razlikovati.
Ali morebiti obstaja drugačno tolmačenje dursa? lp
Re: cenzusi samozaposlenih v kulturi
Ga. Slovan, ravno v tem priročniku na žalost ne piše odgovora na moje vprašanje.
Menim, da bi se morale štipendije in nagrade vštevati v prihodek. Z Dursovega gledanja sigurno.A kdo mogoče meni drugače? Kako pa le-to upošteva Min. za kulturo?
Menim, da bi se morale štipendije in nagrade vštevati v prihodek. Z Dursovega gledanja sigurno.A kdo mogoče meni drugače? Kako pa le-to upošteva Min. za kulturo?
Lepo vas pozdravljam.