recesija je udarila na vseh koncih zato me zanima, ali sem že zamudil roke oz kakšen je postopek, da se lastnik enoosebnega d.o.o.-ja prijavi na zavodu za zaposlovanje in uveljavi pravico do denarnega nadomestila brez da bi zaprl svoj d.o.o.? Trenutno podjetje niti nimamo ne vem kakšnih prihodkov, niti jih ne pričakujemo v naslednjih mesecih (nekaj 100 eur sicer pride v podjetje), zato bi rad izkoristil 3 mesece denarnega nadomestila, ki mi pripada na Zavodu za zaposlovanje.
Berem, da je kar nekaj možnosti vendar se pri vsaki nekaj zatakne.
Možnost 1:
Enoosebno družbo spremenim v večosebno družbo, kar bi se seveda dalo narediti (in se s tem prijavim na zavod za zaposlovanje, vendar s tem ne rešim pravice do denarnega nadomestila!?), vendar berem:
"Za zavarovance, ki niso zavarovani na podlagi delovnega razmerja, je v tej določbi predpisano, da ne morejo uveljaviti pravice do denarnega nadomestila, če odjava iz vseh socialnih zavarovanj ni bila posledica objektivnih razlogov. Med objektivne razloge za odjavo iz zavarovanja se štejejo zlasti dalj časa trajajoča bolezen zavarovanca, insolventnost, stečaj, elementarna nesreča, večja materialna škoda na premoženju zavarovanca, izguba poslovnega prostora ali izguba poslovnega partnerja, na katerega je bilo v pretežni meri vezano poslovanje in drugi primerljivi objektivni razlogi."
Torej tukaj že pade moj plan v vodo, kaj ne?
Možnost 2:
Spremenim direktorja družbe? Vendar se tudi tukaj sprašujem, ali se lahko sam sebe odpustim in na direktorsko mesto postavim nekoga drugega, s katerim sicer že imam dogovor in je fizična oseba, ki je sedaj redno zaposlen pri drugem delodajalcu.
Poleg tega pa se sprašujem, ali je to dovolj, da se prijavim na zavod za zaposlovanje in sem upravičen do denarnega nadomestila za primer brezposelnosti?
Ostalih možnosti niti ne bom pisal, ker verjamem, da razumete moje vprašanje in dilemo. Vprašanje je torej sledeče:
Iz sedanjega stanja, ki je: enoosebni d.o.o., lastnik in direktor sem jaz, s 1.1.2012 naj bi si prispevke plačeval sam, podpisal pa bi pogodbo o poslovodenju;
si želim: imeti d.o.o. (ker prihodki zagotovo ponovno bodo in to v roku nekaj mesecev, samo do takrat je vseeno potrebno preživeti), katerega lahko vodim jaz ali pa kdo drug (mi ni pomembno, ker ustvarja minimalne prihodke), jaz pa se želim prijaviti na zavod za zaposlovanje in uveljavljati pravico do denarnega nadomestila, do katerega sem upravičen 3 mesece. V tem času pa upam, da se bo situacija že kaj spremenila in se začnem ponovno posvečati poslu.
Sicer ne vem, koliko je to pomembno vendar je potrebno upoštevati, da smo danes 23.1.2012. Kakšen postopek mi predlagate?
Najlepša hvala za kakršenkoli nasvet