Plačilo na transakcijski račun

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
pinkyy
Novinec
Novinec

Plačilo na transakcijski račun

Odgovor Napisal/-a pinkyy »

Zdravo

Obračam se na ta forum, ker ne vem natančno kam se naj drugam obrnem, da bi dobil zanesljive in konkretne odgovore. Te odgovore sem poiskušal poiskati na forumih, a nisem našel nobenega konktetnega odgovora.

Dejstva:
Imam status študenta. Nisem pravna oseba, nimam registritanega podjetja. V tem letu bi zraven študija delal kot prevajalec. Delo bom opravljal za tuja podjetja in posameznike in bom tudi plačan od njih. Ta dela se ponujajo na freelance servisih. Za te storitve bom plačan preko treh različnih postopkov. Zneski bodo okrog 1000 evrov.

Problemi:

1. Prvo plačilo bi mi tuje podjetje (ni v EU) nakazalo na Paypal račun. Iz Paypala si bi nato nakazal denar na moj transakcijski račun.
Vprašanje: Ali moram ta dohodek komu prijaviti? Ali moram za ta zaslužek plačati davek in koliko?

2. Drugo plačilo bi mi tuje podjetje nakazalo na freelance.com (ni v EU) (to je posrednik freelance del). Iz freelance si bi nakazal denar na moj transakcijski račun.
Vprašanje: Ali moram to komu prijaviti? Ali moram za ta zaslužek plačati davek in koliko?

3. Tretje plačilo bi dobil nakazano direktno na transakcijski račun od podjetja v EU. Z njim bi moral podpisati podizvajalsko pogodbo (subcontractor agreement), jo sploh lahko, če nimam svojega podjetja?
Vprašanje: Ali moram to komu prijaviti? Ali moram za ta zaslužek plačati davek in koliko?

Jaz ne vem, če lahko na ta način sploh zaslužim denar, je to legalno? So kakšne kazni, če to ni, ali če tega ne prijavim?

Če sem pozabil dodati kakšen pomemben podatek prosim povejte, pa ga bom napisal.
V upanju na razsvetlitev teh vprašanj vas lepo pozdravljam.

Lep pozdrav
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: Plačilo na transakcijski račun

Odgovor Napisal/-a slovan »

Moje mnenje je, da opravljate dejavnost. Za opravljanje dejavnosti pa morate imeti registrirano obliko podjetja: s.p. ali pa d.o.o. ali pa ste vpisani v posebne registre (samostojni kulturni delavec, novinar, zdravnik...)
V Sloveniji lahko "delate" še preko študentskega servisa, kar pa verjetno že sami veste. Pri vaših oblikah opravljanja dela, seveda ta oblika ne pride v poštev.

V vsakem primeru pa morate od teh dohodkov plačati dohodnino. Višina je odvisna od letnih dohodkov, upoštevanja olajšav itd. Akontacije vam ne morejo plačati "tujci", saj oni niso plačniki davka (zakon o davčnem postopku). Če imate organizirano obliko dejavnosti s.p., potem dohodnino (davek iz dejavnosti) plačate preko s.p.-ja. Če imate d.o.o. pa ni dohodnine, ampak je davek od dohodkov pravnih oseb.

lp
Odgovori