terjatve

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
lilijanca
Nov član
Nov član

terjatve

Odgovor Napisal/-a lilijanca »

Pozdravljeni,

zaposlili so me v firmi, kjer so do sedaj katastrofalno vodili papirje, kjer naj bi bilo moje delo urediti terjatve, zaloge,.... Pojavljajo se terjatve od leta 2005 naprej, tako do fizičnih kot tudi pravnih oseb, verjetno je večina od njih bila plačana z gotovino, vendar gotovina ni bila položena na trr, pa tudi poknjižena ni bila in tudi ne obstaja evidence, katere terjatve so bile plačane v gotovini.

Če prav razumem, je zastarelni rok 3 leta in nima smisla opominjati, tudi če terjatve dejansko niso bile plačane, zato jih lahko odpišemo, vendar je to odhodek, ki davčno ni priznan??!! Mislim, da ni smiselno oblikovati popravka vrednosti terjatev - imam prav??? In rezultat odpisa je zmanjšanje sredstev v bilanci stanja in povečanje odhodkov, ki davčno niso priznani v izkazu uspeha.

Naj povem, da ima podjetje zunanje računovodstvo in mi ni jasno, zakaj teh terjatev še ni odpisalo - obstaja kakšna logična razlaga?

Upam, da nisem preveč zakomplicirala in se res že v naprej zahvaljujem za pomoč!

Hvala,
Odgovori