odbitek DDV - izobraževalne ustanove

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
GasperKor
Novinec
Novinec

odbitek DDV - izobraževalne ustanove

Odgovor Napisal/-a GasperKor »

Spoštovani,

Že nekaj časa me tare vprašanje, ki Vam ga bom zastavil. Imam svoj s.p. in sem davčni zavezanec. Z eno od fakultet Univerze v Ljubljani sodelujem že vrsto let kot predavatelj in za izvedeno delo fakulteti na podlagi obračuna, ki ga naredi fakulteta (število ur pomoženih s postavko za ustrezen naziv v katerega sem habilitiran), izdam račun. Fakulteta od mene zahteva, da je končni znesek na mojem računu z DDV enak znesku, ki je naveden v obračunu. Zanima me ali fakulteta ni upravičena do odbitka vstopnega DDV oziroma če da, v kolikšni meri? Kateri računovodski predpis to ureja, če je fakulteta »posebnost«? Ker mi je zadeva malo nelogična, takih primerov, kot sem jaz pa je malo morje, domnevam, da fakulteta v »svoj žep« pospravi vstopni DDV, prikrajša nas zunanje izvajalce in s tem ustvarja dodatne »prihodke«. Mi lahko kdo to prosim pojasni?

Zahvaljujem se za Vaše strokovne odgovore.

G.K.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: odbitek DDV - izobraževalne ustanove

Odgovor Napisal/-a slovan »

Moje mnenje:
1) ali imajo javni zavodi, ki opravljajo oroščeno dejavnost pravico do odbitka DDV:
Storitve izobraževanja so storitve javnega interesa, zato so oproščene DDV-ja. To pomeni, da visokošolski zavodi (javni zavodi) opravljajo oproščeno dejavnost in zato seveda niso upravičene do odbitka DDV-ja.

Poglejte pravilnik o izvajanju davka na dodano vrednost:
66. člen
(Vzgoja, izobraževanje in usposabljanja)
(1) Med storitve vzgoje, izobraževanja in usposabljanja v skladu z 8. točko prvega odstavka 42. člena ZDDV-1 se uvrščajo storitve, ki so v okviru predpisanih programov namenjene pridobitvi javnoveljavne izobrazbe in jih javni zavodi ali druge organizacije pod predpisanimi pogoji izvajajo na področju:
– osnovnošolskega izobraževanja pod šifro standardne klasifikacije dejavnosti: P/85.200, vključno z osnovnim glasbenim izobraževanjem, organiziranim v okviru javne mreže;
– srednješolskega splošnega izobraževanja, vključno z izobraževanjem v umetniških gimnazijah, pod šifro standardne klasifikacije dejavnosti: P/85.31;
– srednješolskega poklicnega in strokovnega izobraževanja pod šifro standardne klasifikacije dejavnosti: P/85.32;
– posrednješolskega, višješolskega in visokošolskega izobraževanja pod šifro standardne klasifikacije dejavnosti: P/85.4, vključno z izobraževanjem na glasbenih akademijah, za pridobitev visokošolske izobrazbe.
(2) Med usposabljanja iz 8. točke prvega odstavka 42. člena ZDDV-1 se, pod pogojem, da jih opravljajo javni zavodi ali druge organizacije pod predpisanimi pogoji za opravljanje teh storitev, uvrščajo izobraževanje, usposabljanje in izpopolnjevanje za potrebe opravljanja poklicev, ki se izvajajo na področju drugega izobraževanja, izpopolnjevanja in usposabljanja pod šifro standardne klasifikacije dejavnosti: P/85.5.
(3) Med dobave blaga in storitev, neposredno povezane s storitvami iz tega člena, se uvrščajo tudi organizirani prevozi in prehrana, pod pogojem, da jih opravijo izvajalci izobraževanja neposredno udeležencem izobraževanja in da se prodajajo po nižjih cenah od tržnih in ni verjetno, da taka oprostitev vodi k izkrivljanju konkurence.

2) cena storitve, ki je medsebojno dogovorjena je cena z vključenim DDV-jem:
Cena vaše storitve je dogovorjena s pogodbo. V njej bi morali navesti ali je cena storitve z DDV-jem ali brez njega. Očitno pa je način obračuna stvar fakultete, ki je pripravljena plačati za vaše storitve tisto, kar iz tega obračuna izhaja (bruto vrednost ure!). To pa za vas pomeni, da je vrednost z vključenim DDV-jem, ker ste davčni zavezanec in vaše storitve, ki jih nudite fakulteti, ne spadajo med oproščene storitve (niste izvajalec izobraževanja…).

lp
vesnak
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Celje

Re: odbitek DDV - izobraževalne ustanove

Odgovor Napisal/-a vesnak »

zasebni zavod opravlja storitve izobraževanja; šifra dejavnosti 85.520

v 42. in 43. členu ZDDV se nekako ne najdemo, da bi bili oproščeni obračunavanja DDV
Odgovori