IZPLAČILO ZA POSLOVODENJE

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
bobek
Računovodja
Računovodja

IZPLAČILO ZA POSLOVODENJE

Odgovor Napisal/-a bobek »

Direktor enoosebne družbe, bi si izplačal pogodbo za poslovodenje. Do sedaj smo to izvedli preko plače rek-1.

Po novem se ne da več izplačati plače ampak samo se po pogodbi za poslovodenje. Na e davkih predlaga več vrst dohodkov. Katerega vi uporabljate? Na prijavnem obrazcu je imel vsa leta 040 zavarovalno podlago.

1108- dohodek za vodenje posl.subjekta
1140-doh.prejet za vodenje posl.subjekta (zav.podlaga 094)
1141-doh.prejet za vodenje družbe (zav.podlaga 040)
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: IZPLAČILO ZA POSLOVODENJE

Odgovor Napisal/-a slovan »

Direktor, lastnik enoosebne družbe:
- predložitev REK-e obrazca;
- vrsta dohodka 1141
- dohodninska vrsta dohodka: 1110
Te šifre so uvedene v dec. 2011 za tovrstne dohodke po pogodbah o poslovodenju.

lp
bojča
Računovodja
Računovodja
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a bojča »

slovan napisal/-a:Direktor, lastnik enoosebne družbe:
- predložitev REK-e obrazca;
- vrsta dohodka 1141
- dohodninska vrsta dohodka: 1110
Te šifre so uvedene v dec. 2011 za tovrstne dohodke po pogodbah o poslovodenju.

lp
Ga. Slovan tudi jaz imam eno vprašanje.
Tudi jaz delav v podjetju kjker je direktor tudi edini lastnik in sem že pridobila potrdilo, da lahko za njega oddajam OPSVL obrazec preko e-davkov.
Ampak sedaj sem že čiste zmedena.
Ko mu podjetje izplača dohodek po pogodbi o poslovodenju mora podjetje oddati REK-1 (vrsta dohodka 1141) in i-rek (dohodninska vrsta dohodka 1110). Potem pa je potrebno še na isti dan izplačila oddati OPSVL obrazec za prispevke.

Kaj pa v primeru ko ima podjetje likvidnostne težave in se plača ne izplačuje do 15. v mesecu kot bi se morala in se z zamudo. Takrat se tudi za direktorja ne bo izplačal dohodek iz poslovodenja - torej ne bomo še oddali REK-1 in i-reka.
Kako pa je takrat z OPSVL obrazcem? Ga moram oddati do 15. v mesecu ne glede na to ali je dobil direktor izplačilo po pogodbi o poslovodenju? Mora potem sam plačati prispevke in akontacijo dohodnine.

Pri nas so programerji programa plač rekli, da bodo naredili program tako, da se bo od direktorjeve bruto plače odštela akontacija dohodnine in prispevki ki jih mora on plačti in bo to kar podjetje plačalo, ne bo treba njemu. Je tako OK?

Prosim vas za pomoč in upam, da nisem preveč zakomplicirala vprašanja.
slovan
Super računovodja
Super računovodja

bojča napisal/-a:Kako pa je takrat z OPSVL obrazcem? Ga moram oddati do 15. v mesecu ne glede na to ali je dobil direktor izplačilo po pogodbi o poslovodenju? Mora potem sam plačati prispevke in akontacijo dohodnine.
Plačilo prispevkov direktorja/lastnika je neodvisno od izplačila dohodka za poslovodenje. Obrazec OPSVL mora fizična oseba oziroma od njega pooblaščena oseba predložiti najkasneje do 15. v mesecu za pretekli mesec. Če ne bodo plačani prispevki bodo tekle zamudne obresti, v najslabšem primeru pa lahko prične davčni organ z davčno izvršbo.
Dohodnina pa se obračuna in plača ob izplačilo dohodka. Ker ste se odločili, da bo prispevke plačalo podjetje kot akontacijo dohodka za poslovodenje, boste morali tudi za ta del oddati REK-1 obrazec in plačati dohodnino.

lp
bojča
Računovodja
Računovodja

Torej če prav razumem.

Do 15.2. jaz oddam v imenu direktorja obrazec OPSVL za prispevke in na ta dan mora on plačati prispevke.
Kaj pa moram vzeti osnovo za plačilo prispevkov, ki jo vpišem v OPSVL - do sedaj smo mu izplačevali plači in pošiljali REK-1 in i-rek kot za vse zaposlene?
Ko mu bomo pa izplačali dohodek za januar (recimo npr. da bo to 20.2. za januar) pa plačamo tudi dohodnino in takrat oddamo REK-1 in i-rek za njega.
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Do 15.2. morate predložiti obrazec OPSVL in do takrat plačati prispevke (če ne.....). Ko plačate prispevke predložite tudi REK obrazec, saj ste mu v bistvu izplačali dohodek iz poslovodenja in v njegovem imenu tudi plačali prispevke. To pomeni, da (recimo da plačate prispevke 15.2.) na isti dan predložite REK obrazec in plačate tudi dohodnino (ne 20.02. ko mu boste morda izplačali dohodek, razen, če boste na ta dan šele plačali prispevke). Ker pa nimate denarnega toka, boste morali znesek prispevkov obrutiti.

Osnova za plačilo prispevkov je dohodek za poslovodenje. Do prejema dohodninske odločbe za leto 2011, se uporabi odločba o dohodnini za leto 2010 - vir dohodek za poslovodenje (v vašem primeru plača kot dohodek za poslovodenje). Na osnovi tega podatka se razvrstite v zavarovalni razred, kjer so osnove za plačilo prispevkov do prejema odločbe za leto 2011. Zavarovalne osnove so iste kot to velja za zasebnike, razlika je le v tem, da je prvi razred njegova osnova najnižja pokojninska osnova in ne minimalna plača. V naslednjih razredih ni nobene razlike več.

lp
bojča
Računovodja
Računovodja

Vem da kompliciram ampak ne razumem povsem.
Glede na to, da ima podjetje likvidnostne težave bo moral direktor sam plačati prispevke do 15.2. in mu jih ne bo podjetje, ker ne bo denarja. Jaz bom samo v njegovem imenu oddala OPSVL obrazec in mu povedala kam mora kaj nakazati (na katere TRR).
Mi mu bomo potem (ko bodo sredstva) izplačali dohodek iz poslovodenja in šele takrat če vas prav razumem bom oddala REK-1 in i-rek.
Kar se tiče osnove za obračun prispevkov.
Kaj on mora meni prinesti dohodninsko odločbo za leto 2010? Ali lahko jaz kar iz obračuna dohodnine (sem itak delala obračun dohodnine ker sem vsakemu dala poročilo) pogledam glede dohodka.
Npr podatki iz mojega obračuna za dohodnino:
1101 Plače, nadomestilo plače 77.100,07
1102 Bonitete 105,00
1103 Regres 1.032,53
SKUPAJ 78.237,60
Kaj od teh zneskov vzamem osnovo za obračun prispevkov?

Ne zamerite da ne razumem :szardi: ampak bi rada nekaj stvari razčistila, da bom potem delala pravilno :?
orljek
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a orljek »

" 1101 Plače, nadomestilo plače 77.100,07"
Domnevam, da je ena sedmica preveč (pa ne ta zadnja)...

drugače se takoj javim k vam v službo... magari za vratarja...
lp
slovan
Super računovodja
Super računovodja

bojča napisal/-a:Pri nas so programerji programa plač rekli, da bodo naredili program tako, da se bo od direktorjeve bruto plače odštela akontacija dohodnine in prispevki ki jih mora on plačti in bo to kar podjetje plačalo, ne bo treba njemu. Je tako OK?
V prvem vprašanju ste navedli izpostavljeno besedilo in temu primerno se vam navajala kaj bi storili.
Mimogrede: od bruto dohodka za poslovodenje ne morete odšteti prispevkov, le-ti se bodo upoštevali šele po ugovoru na informativni izračun. Trenutno je takšno pojasnilo DURS-a. Če se bo kaj spremenilo pa spremljajte na njihovi spletni strani.

In sedaj:
- fizična oseba bo sama plačala prispevke: vi boste samo namesto njega oddali obrazec OPSVL (na podlagi njegovega pooblastila) najkasneje do 15.02. za januar 2012....
- dohodek za poslovodenje bo izplačan, ko boste imeli denar: predložite REK obrazec na dan izplačila, ko boste tudi plačali dohodnino.... šifre imate zgoraj;
- osnovo od katere boste obračunali prispevke vzamete iz trenutno veljavne lestvice zavarovlanih osnov. Glede na znesek plače za poslovodenje je direktor uvrščen v zadnji razred (letni dohodki nad 62.784,97), kjer je osnova 240% povprečne plače pretpreteklega meseca. Za mesec januar 2012 je tako osnova 3.964,51€..in prispevki 1.514,44€
povezava na spletno stran:
http://www.durs.gov.si/si/prispevki_za_ ... rispevkov/

Je bolj razumljivo!

lp
bojča
Računovodja
Računovodja

orljek napisal/-a:" 1101 Plače, nadomestilo plače 77.100,07"
Domnevam, da je ena sedmica preveč (pa ne ta zadnja)...

drugače se takoj javim k vam v službo... magari za vratarja...
lp

To sem jaz napisala bruto zneske za celo leto in ne za mesec če ste to mislili. :|
bojča
Računovodja
Računovodja

slovan napisal/-a:
bojča napisal/-a:Pri nas so programerji programa plač rekli, da bodo naredili program tako, da se bo od direktorjeve bruto plače odštela akontacija dohodnine in prispevki ki jih mora on plačti in bo to kar podjetje plačalo, ne bo treba njemu. Je tako OK?
V prvem vprašanju ste navedli izpostavljeno besedilo in temu primerno se vam navajala kaj bi storili.
Mimogrede: od bruto dohodka za poslovodenje ne morete odšteti prispevkov, le-ti se bodo upoštevali šele po ugovoru na informativni izračun. Trenutno je takšno pojasnilo DURS-a. Če se bo kaj spremenilo pa spremljajte na njihovi spletni strani.

In sedaj:
- fizična oseba bo sama plačala prispevke: vi boste samo namesto njega oddali obrazec OPSVL (na podlagi njegovega pooblastila) najkasneje do 15.02. za januar 2012....
- dohodek za poslovodenje bo izplačan, ko boste imeli denar: predložite REK obrazec na dan izplačila, ko boste tudi plačali dohodnino.... šifre imate zgoraj;
- osnovo od katere boste obračunali prispevke vzamete iz trenutno veljavne lestvice zavarovlanih osnov. Glede na znesek plače za poslovodenje je direktor uvrščen v zadnji razred (letni dohodki nad 62.784,97), kjer je osnova 240% povprečne plače pretpreteklega meseca. Za mesec januar 2012 je tako osnova 3.964,51€..in prispevki 1.514,44€
povezava na spletno stran:
http://www.durs.gov.si/si/prispevki_za_ ... rispevkov/

Je bolj razumljivo!

lp
Seveda je sedaj razumljivo. Najlepša hvala za vašo potrpežljivost.

Samo še nekaj bi vprašala.
Torejv osnovo za obračun prispevkov se tako vštevajo Plača, Bonitete in Regres - torej vsi prihodki ki so bili izplačani iz podjetja.
Kaj lahko to osnovo jaz vzamem iz mojega obračuna, ki sem jo pripravila za dohodnino za leto 2010 ali mi mora direktor prinesti odločbo ki jo je dobil iz davčne?
Kaj pa za leto 2011 - mi mora prinesti odločbo ko jo bo dobil iz davčne ali lahko jaz prihodke zopet vzamem z mojega obračuna, ki sem ga naredila za dohodnino?
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Direktor je prejel informativni izračun in kolikor je direktoroval le v vašem podjetju, se ti podatki morajo ujemati. Ker pa je zavezanec za plačilo prispevkov fizična oseba in sam ugotavlja v kateri razred "pade", vam lahko prinese tudi njegov informativni izračun, saj na podlagi njegovega pooblastila predlagate obrazec OPSVL.

lp
Odgovori