Prosila bi za pomoč. Upam, da bom razločno napisala.
Sem brezposelna in imam možnost delati, vsaj nekaj malega da zaslužim. Zanima me, kateri je najboljši način zaposlitve oz. da bom delo lahko legalno upravljala.
1. Koliko stroškov imam, če me firma s.p. zaposli s skrajšanim del. časom (npr.4h/dan)? Kaj mora firma plačati Durs-u? VEm, da prispevke in odda obrazec REK1. A je prav?
Če me bo firma s.p. zaposlil za 20h/teden bom morala pomagati glede papirjev. Ima pa enostavno knjigovodstvo.
A je treba na koncu leta zaposlenim napisati papir za dohodnino, koliko je dohodka, akont.doh. in norm. stroške? Če podjetje nima program za to, kaj lahko sam napiše-ROČNO?
Kaj pa za izračun plače, A MORA PODJETJE imeti PROGRAM ali obstaja kaj drugačno vodenje plače?
2. podjemna pogodba lahko naredim s pojetjem s.p.? Kakšne stroške imam jaz in firma?
Vem, da normirane stroške (koliko od zneska npr. 100€? A 10% od bruto zneska?) in še akontacijo dohodnine (se pravi od mojega zaslužka?)? Vse to odšteje (norm.stroške in akont.) od mojega zaslužka in ostalo dobim jaz. Koliko pa pride potem npr. 100€. A 77.5€?
3. Odpreti svoj s.p. Res so stroški veliki. A lahko imam skrajšani del.čas? Vem, da do 3.leta starosti otroka. A obstaja še kaj drugega?
Katera varianta je najboljša zame?
PROSIM ZA POMOČ, bom res vsem hvaležna. Če kaj manjka prosim mi povejte.
PODJEMNA POGODBA, SKRAJŠANI DELOVNI ČAS ali S.P.
Moderator: Mirko Zbačnik