Spoštovani
Zanima me povsem osnovni primer slabitve osnovega sredstva, lajično in enostavno od začetka.
Torej imamo osnovno sredstvo, ki je bilančno vredno x, v resnici pa je vredno le 2/3x, se pravi realno je vredno približno tretino manj, kot imamo trenutno knjiženo v bilancah. Sedaj pa me zanima:
1) Na kateri konto knjižim oslabitev
2) Kaj to pomeni za ddv in
3) Kako to prikažem v končnem letnem obračuni
Vem da je osnovno začetniško vprašanje in vas vse lepo prosim za pomoč, ker se prvič srečujem s tem
Hvala
Slabitev osnovnih sredstev
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: Slabitev osnovnih sredstev
Ne zameriti, ampak najprej vzemite v roke Slovenske računovodske standarde - predvsem SRS 1-2006. Če boste imeli še vprašanje, ko boste proučili ta standard, pa se oglasite.
lp
lp
Ni problema, nič ne zameri, vendar bi rada videla, če bi mi kdo opisal celtni postopek da kje ne ''kiksnem''. No potem pa prosim za naslednjo pomoč in potrditev mojega mnenja:
-zmanjšam konto razreda 0 in zadevo preknjižim na 72 (okrepitve ni bilo)
-je davčno prizanan odhodek
-na ddv ne vpliva
Je res?
-zmanjšam konto razreda 0 in zadevo preknjižim na 72 (okrepitve ni bilo)
-je davčno prizanan odhodek
-na ddv ne vpliva
Je res?
Ne znam le potrjevati, ker je s tem povezana vsebina. Na podlagi vsebine pa se določijo konti.
SRS 1.33. Samo če je nadomestljiva vrednost oS manjša od njegove knjigovodske vrednosti, se njegova knjigovodska vrednost zmanjša na njegovo nadomestljivo vrednost. ...Izguba zaradi oslabitve OS, ki se meri po modelu nabavne vrednosti, se pripozna v izkazu poslovnega izida....itd.. In poglejte še SRS 1.34.
- 72/analitični konto oslabitev sredstev (nepremičnin, opreme, drugih osnovnih sredstev): zakaj poglejte SRS 1.34;
- davčno priznan odhodek (priporočam, da je nadomestljiva vrednost/poštena vrednost zmanjšana za stroške prodaje; določena na podlagi cenitve ali drugega verodostojnega dokumenta /poglejte SRS 1.21/, sicer se vam lahko zgodi, da vam davčni organ tega ne bo priznal v davčnem obračunu (pri kasnejših pregledih);
- ne vpliva na DDV.
lp
SRS 1.33. Samo če je nadomestljiva vrednost oS manjša od njegove knjigovodske vrednosti, se njegova knjigovodska vrednost zmanjša na njegovo nadomestljivo vrednost. ...Izguba zaradi oslabitve OS, ki se meri po modelu nabavne vrednosti, se pripozna v izkazu poslovnega izida....itd.. In poglejte še SRS 1.34.
- 72/analitični konto oslabitev sredstev (nepremičnin, opreme, drugih osnovnih sredstev): zakaj poglejte SRS 1.34;
- davčno priznan odhodek (priporočam, da je nadomestljiva vrednost/poštena vrednost zmanjšana za stroške prodaje; določena na podlagi cenitve ali drugega verodostojnega dokumenta /poglejte SRS 1.21/, sicer se vam lahko zgodi, da vam davčni organ tega ne bo priznal v davčnem obračunu (pri kasnejših pregledih);
- ne vpliva na DDV.
lp