pozdravljeni!
d.o.o. namerava odpreti podružnico v tujini (Nemčija), pa me zanima, ali moramo potem avtomatsko sestavljati tudi konsolidirano letno poročilo ter ga obvezno revidirati??
ali pa so vseeno še kakšni dodatni pogoji, glede na to, da to ne bo velik obseg poslovanja...
ali menite da je kakšna druga oblika podjetja bolj primerna z davčnega in računovodskega vidika?
lepo prosim za pomoč.
hvala in LP!
odprtje podružnice
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: odprtje podružnice
Podružnica podjetja ni samostojna pravna oseba, temveč je sestavni del podjetja. Vsi poslovni dogodki podružnice so vključeni v poslovne dogodke "matičnega " podjetja (ni klasične konsolidacije). Podružnica vam najmanj enkrat mesečno pošlje dokumente (način prenosa dokumentacije opišite v svojih računovodskih usmeritvah).
Podružnica deluje na podlagi prava države v kateri posluje. To pa lahko pomeni, da so rezultati poslovanja lahko obdavčeni tudi v gostujoči državi. Poglejte sporazum o izogibanju dvojnega obdavčevanja med RS in Nemčijo.
V primeru, da odprete v tujini podjetje, pa je to samostojna pravna oseba. Od velikosti obeh pa je odvisno ali ste zavezanec za revizijo in konsolidacijo.
lp
Podružnica deluje na podlagi prava države v kateri posluje. To pa lahko pomeni, da so rezultati poslovanja lahko obdavčeni tudi v gostujoči državi. Poglejte sporazum o izogibanju dvojnega obdavčevanja med RS in Nemčijo.
V primeru, da odprete v tujini podjetje, pa je to samostojna pravna oseba. Od velikosti obeh pa je odvisno ali ste zavezanec za revizijo in konsolidacijo.
lp
hvala za odgovor!
če torej odpremo podružnico, vse dogodke redno vključimo v poslovne knjige - torej to ni konsolidacija in tudi ni potrebno revidirat ?? sem vas pravilno razumela?
kaj pa menite, da je z vidika davkov ugodneje?
če torej odpremo podružnico, vse dogodke redno vključimo v poslovne knjige - torej to ni konsolidacija in tudi ni potrebno revidirat ?? sem vas pravilno razumela?
kaj pa menite, da je z vidika davkov ugodneje?
pozdravljeni!
mene pa zanima ali lahko podružnica matični firmi izstavi račun za dobavo blaga in obratno?
ter kako se tak račun prikaže v knjigi ddv, je kakšna posebnost - ali gre za normalno dobavo iz EU - se naredi samoobdavčitev , se poroča intrastat ...???
je potrebno vodit evidenco o transfernih cenah?
hvala za pomoč in LP!
mene pa zanima ali lahko podružnica matični firmi izstavi račun za dobavo blaga in obratno?
ter kako se tak račun prikaže v knjigi ddv, je kakšna posebnost - ali gre za normalno dobavo iz EU - se naredi samoobdavčitev , se poroča intrastat ...???
je potrebno vodit evidenco o transfernih cenah?
hvala za pomoč in LP!