BLAGAJNA
Moderator: Mirko Zbačnik
BLAGAJNA
ker morajo biti izdatki blag.podpisani me zanima. Mi dobimo račun od dobav. za plač. v gotovini v trgovini. Ti računi pridejo na blagajno. Jaz knjižim takole in sicer rčaun do obv. do got.dobav. in določeni stroške, blagaj.izdatek pa naredim na dobavitelja iz računa, čeprav ga delavec plača iz blagajne. Je tako prav? Kdo v tem primeru podpiše blag.izdatke kot prejemnik denarja, ker sem blagajno naredila po prejetem računu iz trgovine? ali bi morala narediti tako, da sem denar izpl. delavcu-obv do delavca-dobil denar iz blagajne
Jaz naredim tako, da ko dobim račun za gotovinsko plačilo, ga knjižim kot obveznost do got.dobav. in stroške. Na isti temeljnici pa poknjižim tudi plačilo dobavitelju in obveznost do delavca na konto 25_ (obveznosti do zaposlenih). Ko pa delavcu nakažemo denar napišem BLAGAJNIŠKI PREJEMEK (podpiše ga odgovorni, ki je delavcu dal denar), kjer je vplačnik firma, BLAGAJNIŠKI IZDATEK (podpiše ga tisti, ki je prejel denar-delavec), kjer je prejemnik delavec. Potem pa na podlagi tega naredim BLAGAJNIŠKI DNEVNIK, kjer pokljižim dvig gotovine 100/110 in vračilo stroškov 25/100. Komplicirano ampak mislim, da pravilno.
Lep pozdrav
mici
Lep pozdrav
mici
JAZ DELAM PODOBNO.
1) DELAVCU DAM DENAR ZA GOTOV. NAKUP 165/110
2) DELAVEC PRINESE RAČUN 4/220 TER HKRATI NA TA RAČ. 220/165
3) ČE SMO MU DALI PREVEČ DENARJA, KOT JE ZNESEL RAČ. 110/165 (RAZLIKO JE DELAVEC VRNIL)
4) ČE SMO MU DALI PREMALO DENARJA, KOT JE ZNESEL VZPOSTAVIMO POD TOČKO 2. 220/285 IN KO MU VRNEMO DENAR 285/110
P.S.
DA PREVEČ NE KOMPLICIRAMO Z BLAG. IZDATKI IN PREJEMKI, NAKNADNO "POPRAVIM" DA SEM MU DALA TOČNO TOLIKO DENARJA KOT JE ZNESEL RAČUN IN IMAŠ TAKO SAMO EN BLGAJANIŠKI IZDATEK
1) DELAVCU DAM DENAR ZA GOTOV. NAKUP 165/110
2) DELAVEC PRINESE RAČUN 4/220 TER HKRATI NA TA RAČ. 220/165
3) ČE SMO MU DALI PREVEČ DENARJA, KOT JE ZNESEL RAČ. 110/165 (RAZLIKO JE DELAVEC VRNIL)
4) ČE SMO MU DALI PREMALO DENARJA, KOT JE ZNESEL VZPOSTAVIMO POD TOČKO 2. 220/285 IN KO MU VRNEMO DENAR 285/110
P.S.
DA PREVEČ NE KOMPLICIRAMO Z BLAG. IZDATKI IN PREJEMKI, NAKNADNO "POPRAVIM" DA SEM MU DALA TOČNO TOLIKO DENARJA KOT JE ZNESEL RAČUN IN IMAŠ TAKO SAMO EN BLGAJANIŠKI IZDATEK
Pri nas pa knjižimo tako.
1. Ko damo delavcu denar, npr. 20.000,00 sit napišemo blag.izd in ga knjižimo 165/100.
2. Ko delavec prinese račune za stroške, npr. v višini 15.000,00 sit napišemo najprej blag.prejemek za vračilo akontacije v blagajno (za 15.000,00 SIT)in knjižimo 100/165, hkrati pa še izdatek za račune (na njegovo ime) za 15.000,00 SIT in knjižimo kar direktno na str. v R4/100.
Za preostanek (5.000,00 SIT) mi na 165 še vedno ostane tejatev iz danih akontacij in se zapre, ko porabi ves denar.
LP in lep vikend vsem!
1. Ko damo delavcu denar, npr. 20.000,00 sit napišemo blag.izd in ga knjižimo 165/100.
2. Ko delavec prinese račune za stroške, npr. v višini 15.000,00 sit napišemo najprej blag.prejemek za vračilo akontacije v blagajno (za 15.000,00 SIT)in knjižimo 100/165, hkrati pa še izdatek za račune (na njegovo ime) za 15.000,00 SIT in knjižimo kar direktno na str. v R4/100.
Za preostanek (5.000,00 SIT) mi na 165 še vedno ostane tejatev iz danih akontacij in se zapre, ko porabi ves denar.
LP in lep vikend vsem!
Pozdravljeni !
Jaz pa knjižim takole. Da ni potrebno voditi blagajne naredim takole:
Če družbenik ali delavec na primer za firmo kupita iz svojih denarnih sredstev drobni material do vrednosti 100.000,00 v gotovini se pravi založita svoja sredstva , ko mi prineseta račun jaz poknjižim takole:
RAZRED 4 USTREZENE STROŠEK V DEBET
IN
RAZRED 27 -KRATKOROČNA OBVEZNOST DO FINANCERJEV - V KREDIT
ALI RAZR 28-DRUGE KRATKOROČNE OBVEZNOST -V KREDIT
nato pa delavcu ali družbeniku nakažem (vrnem) na osebni račun založena sredstva
in zaprem konto 27 ali 28 v DEBET IN POSLOVNI RAČUN 1100 V KREDIT.
Vmes lahko vpletem tudi konto 2200, ni pa nujno.
Torej vse potem zgleda takole.
4010/2200
2200/2800
2800/1100.
Tako se izognem vodenju blagajne. Ker se vsa nakazila opravijo
brezgotovinsko iz računa na račun ni potrebe za vodenje blagajne.
Mislim, da je O.K. . če se motim hvala za nasvet.
Lep vikend Danica
Jaz pa knjižim takole. Da ni potrebno voditi blagajne naredim takole:
Če družbenik ali delavec na primer za firmo kupita iz svojih denarnih sredstev drobni material do vrednosti 100.000,00 v gotovini se pravi založita svoja sredstva , ko mi prineseta račun jaz poknjižim takole:
RAZRED 4 USTREZENE STROŠEK V DEBET
IN
RAZRED 27 -KRATKOROČNA OBVEZNOST DO FINANCERJEV - V KREDIT
ALI RAZR 28-DRUGE KRATKOROČNE OBVEZNOST -V KREDIT
nato pa delavcu ali družbeniku nakažem (vrnem) na osebni račun založena sredstva
in zaprem konto 27 ali 28 v DEBET IN POSLOVNI RAČUN 1100 V KREDIT.
Vmes lahko vpletem tudi konto 2200, ni pa nujno.
Torej vse potem zgleda takole.
4010/2200
2200/2800
2800/1100.
Tako se izognem vodenju blagajne. Ker se vsa nakazila opravijo
brezgotovinsko iz računa na račun ni potrebe za vodenje blagajne.
Mislim, da je O.K. . če se motim hvala za nasvet.
Lep vikend Danica