NAKUP NOVOGRADNJE, KI JE STARA VEČ KOT DVE LETI

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
simona81
Nov član
Nov član

NAKUP NOVOGRADNJE, KI JE STARA VEČ KOT DVE LETI

Odgovor Napisal/-a simona81 »

Pri prodaji stanovanja - novogradnji se obračuna 8,5% DDV. 7.točka 44. člena ZDDV pravi, da so plačila DDV oproščene " dobava objektov ali delov objektov in zemljišč, na katerih so objekti postavljeni, razen če je dobava opravljena, preden so objekti ali deli objektov prvič vseljeni oziroma uporabljeni, ali če je dobava opravljena, preden potečeta dve leti od začetka prve uporabe oziroma prve vselitve". Zanima me, če se lahko izognemo plačilu 8,5% DDV in plačamo 2% davek od prometa nepremičnin za stanovanje, ki še ni bilo prodano (gre za novogradnjo) in je poteklo več kot dve leti od izdradnje (leto izgradnje 2009).
orljek
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Re: NAKUP NOVOGRADNJE, KI JE STARA VEČ KOT DVE LETI

Odgovor Napisal/-a orljek »

simona81 napisal/-a:Pri prodaji stanovanja - novogradnji se obračuna 8,5% DDV. 7.točka 44. člena ZDDV pravi, da so plačila DDV oproščene " dobava objektov ali delov objektov in zemljišč, na katerih so objekti postavljeni, razen če je dobava opravljena, preden so objekti ali deli objektov prvič vseljeni oziroma uporabljeni, ali če je dobava opravljena, preden potečeta dve leti od začetka prve uporabe oziroma prve vselitve". Zanima me, če se lahko izognemo plačilu 8,5% DDV in plačamo 2% davek od prometa nepremičnin za stanovanje, ki še ni bilo prodano (gre za novogradnjo) in je poteklo več kot dve leti od izdradnje (leto izgradnje 2009).
Ne, saj še ni bilo vselitve ali uporabe.
Sploh pa po mojem ne bi bilo smotrno, saj bi potem morali stornirati - vrniti odbitni DDV, ki ste najbrž uveljavljali pri gradnji.
Odgovori