pokrivanje izgube
Moderator: Mirko Zbačnik
pokrivanje izgube
Letos imamo dobiček npr. 2.000€. Izgube prejšnih let znašajo 7.000€. Bilančna in davčna se razlikujeta (vendar ne bistveno).
Kaj zmanjšam davčno osnovo na 0,00? Nekaj me tukaj bega, da ne bomo plačali nič davka.
Kako pa s konti to uredim?
Kaj zmanjšam davčno osnovo na 0,00? Nekaj me tukaj bega, da ne bomo plačali nič davka.
Kako pa s konti to uredim?
Re: pokrivanje izgube
Če imate letos pozitivno davčno osnovo 2.000€, iz preteklih davčnih obdobij pa imate za 7.000€ davčnih izgub, boste v letu 2011 zmanjšali pozitivno davčno osnovo za 2.000€. Obdavčljive osnove ni - tudi obveznosti za davek ni, ni akontacij za leto 2012. Ostala pa vam je še nekrita davčna izguba, za porabo/kritje v naslednjih davčnih obdobjih (7.000 - 2.000 = 5.000). Pa prilogo 5. izpolnite.
Poslovno izgubo krijete iz čistega dobička letošnjega leta:
- ugotovitev dobička poslovnega leta: 800/815 (2.000)
- razporeditev dobička za kritje izgube iz preteklih let: 815/820 (2.000)
- kritje izgube: 820/931 (2.000)
lp
Poslovno izgubo krijete iz čistega dobička letošnjega leta:
- ugotovitev dobička poslovnega leta: 800/815 (2.000)
- razporeditev dobička za kritje izgube iz preteklih let: 815/820 (2.000)
- kritje izgube: 820/931 (2.000)
lp
Hvala za pojasnila. Davčni obračun končala.
V BS AOP069 sem dala ostanek nekrite izgube, AOP070 čisti dobiček 0. V IPI AOP186 znesek dobička (cca.2000€).
Ko gledam te bilance mi je spet čudno, da imam v IPI-ju dobiček prikazan, v BS pa ga ni videt.
V BS AOP069 sem dala ostanek nekrite izgube, AOP070 čisti dobiček 0. V IPI AOP186 znesek dobička (cca.2000€).
Ko gledam te bilance mi je spet čudno, da imam v IPI-ju dobiček prikazan, v BS pa ga ni videt.
Izkaz poslovnega izida izkazuje rezultat kakršen je pred "razdelitvijo". V bilanci stanja čistega dobička poslovnega leta ni, ker ste ga porabili za kritje izgube preteklih let.
Poraba dobička poslovnega leta pa je razvidna tudi iz izkaza bilančnega dobička/izgube.
lp
Poraba dobička poslovnega leta pa je razvidna tudi iz izkaza bilančnega dobička/izgube.
lp
Resnično hvala za vaše odgovore. Dvomov ni več.
Med leti 1999 in 2006 je bila izguba.
V večini je pokrita. Iz l.2006 je ostalo še nekaj nepokrite izgube. Se lahko pokriva z dobičkom lanskega leta?
V večini je pokrita. Iz l.2006 je ostalo še nekaj nepokrite izgube. Se lahko pokriva z dobičkom lanskega leta?
pet let lahko pokrivaš izgubo milslim, da jo lahko . Če pogledaš prilogo je na prilogi n-5 je to leto 2006.
LP
LP
Za leto 2014 je npr. dobiček, pokrivaš ga lahko v višini 50% iz izgube prejšnjih let - koliko let nazaj ?
Davčno izgubo lahko pokrivate v višini 50% davčne osnove.anka napisal/-a:Za leto 2014 je npr. dobiček, pokrivaš ga lahko v višini 50% iz izgube prejšnjih let - koliko let nazaj ?
lp
Samo mala pripomba:
- žal je zakonsko uveljavljena nesmiselna besedna zveza " pokrivanje davčne izgube":
Ubesedena je po vzoru seveda smiselnega "pokrivanja poslovne izgube" , kjer je izgubo seveda treba slejkoprej pokriti (recimo z dobičkom).
V davčnem obračunu pa gre vsebinsko za obratno zadevo : da se lahko (ni pa nujno!!!) davčna osnova (po domače, poenostavljeno: davčni dobiček!) zmanjša za davčno izgubo iz preteklih let.
Morda bo tako komu bolj jasna razlika med poslovnim in davčnim dobičkom/ izgubo. lp
- žal je zakonsko uveljavljena nesmiselna besedna zveza " pokrivanje davčne izgube":
Ubesedena je po vzoru seveda smiselnega "pokrivanja poslovne izgube" , kjer je izgubo seveda treba slejkoprej pokriti (recimo z dobičkom).
V davčnem obračunu pa gre vsebinsko za obratno zadevo : da se lahko (ni pa nujno!!!) davčna osnova (po domače, poenostavljeno: davčni dobiček!) zmanjša za davčno izgubo iz preteklih let.
Morda bo tako komu bolj jasna razlika med poslovnim in davčnim dobičkom/ izgubo. lp
Ali je časovno omejno, za koliko let nazaj pokrivaš izgubo?
Ugotovili smo, da je ostala nepokrita izguba iz leta 2010, smo pa že koristili izgubo iz leta 2011
Ali lahko še vedno pokoristimo izgubo iz leta 2010 v znesku 50% davčne osnove?
hvala
Ugotovili smo, da je ostala nepokrita izguba iz leta 2010, smo pa že koristili izgubo iz leta 2011
Ali lahko še vedno pokoristimo izgubo iz leta 2010 v znesku 50% davčne osnove?
hvala
... malo spremenim vprašanje... če mi zna kdo na krtko odgovorit
Ali danes lahko pokrivam (s.p.) izgubo iz leta 2010, kljub temu da smo v leti 2012 pokrivali izgubo leta 2011? V letih 2012-2014 smo imeli dobiček, vendar smo pozabili poriti izgubo leta 2010?
Ali danes lahko pokrivam (s.p.) izgubo iz leta 2010, kljub temu da smo v leti 2012 pokrivali izgubo leta 2011? V letih 2012-2014 smo imeli dobiček, vendar smo pozabili poriti izgubo leta 2010?