vpis os v register

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
ana179
Računovodja
Računovodja

vpis os v register

Odgovor Napisal/-a ana179 »

pozdravljeni!

prosim za pomoč, zanima me naslednje:

novembra smo kupili zemljišče in dobili račun od dobavitelja,
še vedno pa nismo mi vpisani kot lastnik v sodnem registru - pa me zanima, kdaj tako os knjižiti v register OS?

verjetno dokler ne bomo mi vpisani kot lastnik še ne moremo tako sredstvo imet v registru os ali pač?
trenutno ga imam še na kontu 027 os v pridobivanju. tako je ok ne?
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Re: vpis os v register

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Toreu zemljišče še nu "usposobljeno" za uporabo in do takrat imamo osnovna sredstva, ki se gradijo na tem prehodnem kontu, prek katerega naj bi se knjižile vse nabave OS. Ko boste vpisani v register, boste tudi za stroške vpisa lahko povečali nabavno vrednost zemljišča. Zemljišče se ne amortizira, kot odhodek ga pripoznamo ob odtujitvi oziroma ob prodaji, tako da na izkaz uspeha ne vpliva.

Osnovna sredstva prenesemo v uoporabo, ko jih dejansko pričnemo uporabljati. Velikokrat se neskladnje pojavlja pri gradbenih objektih, ne zaradi vpisa lastništva, pač pa zaradi uporabe pred tehničnim prevzemom. Tu gre za pričetek amortizacije, ki se prične takrat, ko je osnovno sredstvo usposobljeno za uporabo. Lahko bi to načelo uporabljali tudi ob prenosu zemljišč v uporabo.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
ana179
Računovodja
Računovodja

Re: vpis os v register

Odgovor Napisal/-a ana179 »

hvala
Odgovori