Absolventka v dilemi

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
MarjaMarja
Novinec
Novinec

Absolventka v dilemi

Odgovor Napisal/-a MarjaMarja »

Pozdrav vsem!

Sem absolventka, moj fant je precej starejši in več let zaposlen. Ravno zaradi razlike v letih sva se odločila zanositi. Seznanjam se s pravicami, ki bi jih kot novopečena mamica imela. Če prav razumem, bi morala biti vsaj 12 mesecev zaposlena, da bi potem prejemala nadomestilo v višini povprečne plače preteklega leta in seveda, da bi mi sploh pripradal porodniški dopust.

Pred diplomo me čaka le še en izpit, zato sem začela pregledovati oglase za prosta delovna mesta. Glede na to, da imam še celo leto status študentke sklepam, da bi me verjetno vsak delodajalec najraje zaposlil prek študentskega servisa. Zanima me, čeprav se mi zdi, da odgovor že poznam, ali mi v tem primeru pripada starševsko nadomestilo v višini povprečnega prejemka? Mislim, da ne in da tudi do porodniškega dopusta nisem upravičena.

Kako torej bodočemu delodajalcu razložiti, da si želim pogodbo o zaposlitvi za vsaj 12 mesecev in ne dela prek študentskega servisa, zraven pa ne omenjati načrtovane nosečnosti, ki delodajalce, kot slišim, rada odvrne? (Tole je pa bolj retorično vprašanje in nanj niti ne pričakujem odgovora)

Hvala in lep pozdrav!
brigita
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a brigita »

Predlagam ti, da najprej povprašaš na Centru za socialno delo ali ti po prenehanju delovnega razmerja še sploh priprada porodniška za povprečeje prejemkov zadnjih dvanajst mesecev. Slišala sem namreč, da je bila sprememba in ti po prenehanju delovnega razmerja pripada le še "pomoč".

Lep dan:D:oops:
Brigita
helena
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a helena »

Imam enako informacijo kot Brigita.
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Prvih 105 dni, ko mora biti mama na porodniškem dopustu, ti pripada nadomestilo v višini minimalne plače, potem pa naj gre oče na dopust za nego otroka, saj imaš ti še vse leto status študenta in.... Sama premisli kaj pomenijo pikice.

katrijn
Odgovori