s.p. - prosto razpolaganje z den.sredstvi

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
tomgril
Novinec
Novinec

s.p. - prosto razpolaganje z den.sredstvi

Odgovor Napisal/-a tomgril »

Prednost s.p.-ja je, da prosto razpolaga z denarnimi sredstvi na računu. A to pomeni, da brez težav gotovino dvignemo iz računa ali prenakažemo na svoj "privat" račun? Na izpisku je viden dvig ali nakazilo in me zanima, ali se ta dvig zabeleži tudi v kakšne knjige? Moje razmišljanje je tako, da če se prosto razpolaga s sredstvi, pač lahko dvignem denar ali ga prenakažem na svoj račun, skratka svoje privat stroške poravnam kar iz tega računa?!? Res več ne vem v tej naši državi, kaj smem in kaj ne. Vem samo, da moram delati (beri garati) :lol: , plačil ni, živet pa moraš?

Hvala lepa za kakršenkoli odgovor na to temo.
SUZANA
KANARČEK
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Re: s.p. - prosto razpolaganje z den.sredstvi

Odgovor Napisal/-a KANARČEK »

Že pred leti sem govorila o tej temi s svetovalko na Obrtni zbornici - gospo Dunjo Verbajs.
Vprašala sem jo,če je kakšen limit glede dviga denarja iz trr-ja v svoje privat namene.
Rekla je, da če ima s.p. poravnane vse obveznosti, lahko ves denar dvigne iz računa in "gre na Havaje".

Mislim, da to vse pove in da od takrat spremembe ni bilo. Ima še kdo kakšno mnenje? :)
Nina
Administratorka
Administratorka
Kraj: Kranj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Nina »

tomgril
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a tomgril »

Kot sem napisala - ne razumem več nič - če to beležiš v knjige, potem že ni prosto razpolaganje..... :lol: pred petimi leti sem odprla s.p., vložila vanj vse naše prihranke, delaš kot.... ne dobiš plačil..... zdej ko pa se mi napoveduje poravnava zapadlih terjatev ( šele napoveduje ), pa razmišljam, da bi "vrnila" prihranke na družinski račun, pa ne vem kako to storiti. A se to potem vidi v končnih bilancah? Skrbi me, da se slučajno potem v ta (moj) znesek kdo ne zapiči ( banke pri najemu kredita, davčna, da me ne obdavči še za ta znesek..). Pišem, kot da gre za miljone, v resnici pa za par tisoč evrovčkov. Sej če bi imela miljone bi jih verjetno že znala skriti :wink:

Hvala za vsak odgovor in pojasnilo
SUZANA
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Če imate s.p. pet let ste se morali že naučiti brati bilance (bilanco stanja) in ugotoviti "mesto" pretokov med podjetjem in gospodinjstvom in obratno - gre za pojem prostega razpolaganja z gotovino. Pretoke pa ne smete gledati zgolj kot dvige in pologe gotovine s poslovnega računa, saj zasebnik nima plače in tako ti dvigi lahko pomenijo tudi dvig "plače".

Prenosi iz gospodinjstva v podjetje v preteklih letih so bilančno "pristali" v podjetnikovem kapitalu, ki pa se je čez leta bodisi povečal ali zmanjševal v odvisnosti od pretokov in rezultatov poslovanja s.p.-ja. V vseh teh letih je lahko nastala celo terjatev do podjetnika, če so dvigi iz poslovnega računa presegali kumulirane dobičke in prenešeno premoženje (niste navedli kaj vam je v začetku delovanja pomenilo to premoženje-stvarno premoženje ali le gotovino, kot prenos iz gospodinjstva v podjtje). Toda tudi ta terjatev je izkazana zgolj bilančno, pravnoformalno pa zasebnik tako odgovarja s svojim celotnim premoženjem in je tako vseeno ali imate v bilanci podjetnikov kapital ali terjatev do podjetnika. Vaši upniki lahko za poravnavo vaših obveznosti (v izvršbi) predlagajo tudi "osebno premoženje" in se tako poplačajo.

Zato: za kaj boste porabili gotovino, ki jo boste dvignili iz poslovnega računa ni predmet davčnega nadzora. Če so vaši davčni obračuni pravilni in vaše bilance izkazujejo dejansko stanje in pošteno sliko vašega s.p.-ja, si zaradi dviga gotovine in "vračila" družinskega dolga ne delajte sivih las. Kolikor so vaše obveznosti do dobaviteljev in države poravnane pa tudi izvršb na osebno premoženje ne bo. Če pa izkazujete obveznosti do tretjih (ne do svojega gospodinjstva) pa menim, da iz priliva plačanih terjatev poravnate najprej te obveznosti šele nato "družinski dolg".

lp
Odgovori