Pavšalna aobdavčitev

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Pavšalna aobdavčitev

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Te dni sem pebiral članek o možnosti, da ima namen finančno ministrstvo namen pripaiti zakonodajo, da bi podjetja (ne le samostojni podjtniki), ki ne presegajo 50.000 € prometa bili lahko obdavšeni pavšalno. Znesek naj bi bil v dveh stopnjah, odvisno odprometa. In sicer, če se prav spomnim, naj bi bila višina dvostopenjska / prva 1.000 druga 4.000 se ne spomnim točno...). Ravno tako naj bi bili različni 2normirani" odhodki, 40 % ali 50 %.. . Predhodno bi morali tudi spremeniti višino obveznega vstopa v sistem DDV, ki je sedaj 25.000m nato naj bi bil 50.000. Gre za zmanjpevanje stroškov administracije oziroma cene našega dela, če sem bolj natačneč.

Torej bi bilo potrebno zelo dobro preračunati, kaj se podjetniku bolj splača. Članek je objavljen v glasilu, ki je dostopen le tistim, ki plačujejo naročnino.

Ne vem pa, zakaj mi je dostopen prek .. ups, bodi tiho!
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: Pavšalna aobdavčitev

Odgovor Napisal/-a slovan »

Res je, na finančnem ministrstvu razmišljajo, da bi uvedli pavšalni davek na dohodek pravnih oseb oziroma pavšalni davek od dohodkov iz dejavnosti. Zavezanci bi se prostovoljno odločali za ta način. Mejo bi postavili pri 50.000€ dohodka, pri čemer bi bil pavšal za tiste, ki dosegajo dohodek do 25.000€ - 2.000€, tisti, ki dosegajo dohodek od 25.000 do 50.000€ pa 4.000€. Bistvo je, da pri tem načinu ni nobenega knjigovodenja, davčnega obračuna itd.

Davčniki sicer opozarjajo, da bi morali v takem primeru tudi povečati prag za vstop v sistem DDV-ja od sedanjih 25.000 na 50.000€, saj bi morali v nasprotnem primeru voditi poslovne knjige za potrebe obračunavanja in poravnavanja DDV.

Tudi jaz sem prebrala to novico v spletni izdaji določenega časopisa, povzetek prebranega pa sem tukaj zapisala.

Menim, da se bo moral vsak sam preračunati in ugotoviti ali je to zanj ugodneje ali ne. V vsakem primeru pa ne bo mogel nihče od njega zahtevati dokazovanja porabe ustvarjenega dohodka oziroma davčnega priznavanja odhodkov.

lp
Odgovori