Malo čuden naslov, pa nisem vedela, kako naj ga oblikujem [:I]
Zanima me, če ima delodajalec pravico od delavcev v proizvodnji zahtevati, da delajo točno do odmora za malico oz. točno do treh (če je delavnik od 7.00 do 15.00) in se potem umijejo? ALi je umivanje rok in preoblačenje vključeno v tistih 8 ur dela?
Ker pri nas zaključijo "frajerji" deset minut prej, se umijejo in so točno ob uri že na rampi. [:(!]
8 ur z umivanjem ali brez??
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Optimistka
- Računovodja

Pozdravljena,
v moji prejšnji službi je bilo tudi v pogodbah o zaposlitvi izrecno napisano, da morajo biti delavci v proizvodnji natančno ob sedmih že preoblečeni za svojimi stroji, šele ob treh pa lahko zapustijo delovno mesto in se gredo umit..itd.
Isto je veljalo za polurni odmor za malico. Evropa pač...
LP, M.
v moji prejšnji službi je bilo tudi v pogodbah o zaposlitvi izrecno napisano, da morajo biti delavci v proizvodnji natančno ob sedmih že preoblečeni za svojimi stroji, šele ob treh pa lahko zapustijo delovno mesto in se gredo umit..itd.
Isto je veljalo za polurni odmor za malico. Evropa pač...
LP, M.
Sem delala v bolnici nekaj desetletji nazaj,še nobene Evrope na vidiku
pa še pomisliti nisem smela,da bi se moje oblačenje in slačenje uniforme štelo v delovni čas.Danes pa eni najprej popijemo kavo,drugi še pozajtrkujejo,nato pokličejo svoje otroke,pogledamo še racunovodjo.com potem pa se nekako spravimo k delu in pred koncem delovnega časa se rituali ponavljajo.
LP
pa še pomisliti nisem smela,da bi se moje oblačenje in slačenje uniforme štelo v delovni čas.Danes pa eni najprej popijemo kavo,drugi še pozajtrkujejo,nato pokličejo svoje otroke,pogledamo še racunovodjo.com potem pa se nekako spravimo k delu in pred koncem delovnega časa se rituali ponavljajo.
LP
Sem še sama malo raziskovala in v ZDR našla 141. člen, ki pravi:
141. člen
(definicija delovnega časa)
(1) Delovni čas je efektivni delovni čas in čas odmora po 154. členu tega zakona ter čas upravičenih odsotnosti z dela v skladu z zakonom in kolektivno pogodbo oziroma splošnim aktom.
(2) Efektivni delovni čas je vsak čas, v katerem delavec dela, kar pomeni, da je na razpolago delodajalcu in izpolnjuje svoje delovne obveznosti iz pogodbe o zaposlitvi.
(3) Efektivni delovni čas je osnova za izračun produktivnosti dela.
---------------------------
Bi rekla, da delavec od 14.50 do 15.00 ne dela, ni na razpolago delodajalcu in ne izpolnjuje svojih delovnih obveznosti, če se umiva in preoblači, a ne?! Torej imamo vso pravico zahtevati, da se DELA do 15. ure.
141. člen
(definicija delovnega časa)
(1) Delovni čas je efektivni delovni čas in čas odmora po 154. členu tega zakona ter čas upravičenih odsotnosti z dela v skladu z zakonom in kolektivno pogodbo oziroma splošnim aktom.
(2) Efektivni delovni čas je vsak čas, v katerem delavec dela, kar pomeni, da je na razpolago delodajalcu in izpolnjuje svoje delovne obveznosti iz pogodbe o zaposlitvi.
(3) Efektivni delovni čas je osnova za izračun produktivnosti dela.
---------------------------
Bi rekla, da delavec od 14.50 do 15.00 ne dela, ni na razpolago delodajalcu in ne izpolnjuje svojih delovnih obveznosti, če se umiva in preoblači, a ne?! Torej imamo vso pravico zahtevati, da se DELA do 15. ure.
-
Optimistka
- Računovodja

..ja, seveda, popolnoma normalno, da traja delovni čas do 15h.
Problem je v zavesti ljudi: zavedati se moraš, da delaš samo ZASE.
Saj poznate tisti dober življenjski nasvet:
"Če ti kdo reče, da pojdi za njim en kilometer - pojdi dva kilometra!"
(mogoče boš kdaj pogruntal, da tako delujejo vse stvari v življenju..)

Lep pozdrav vsem...
M.
Problem je v zavesti ljudi: zavedati se moraš, da delaš samo ZASE.
Saj poznate tisti dober življenjski nasvet:
"Če ti kdo reče, da pojdi za njim en kilometer - pojdi dva kilometra!"
(mogoče boš kdaj pogruntal, da tako delujejo vse stvari v življenju..)
Lep pozdrav vsem...
M.