finalne odločitve pred ustanovitvijo s.p.

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
georgeslo
Novinec
Novinec

finalne odločitve pred ustanovitvijo s.p.

Odgovor Napisal/-a georgeslo »

Pozdravljeni

Sem v zadnji fazi registriranje t.i. popoldanskega s.p.

Veliko sem si že prebral na to temo, vendar pa imam še nekaj vprašanj.

Torej s.p. bi bil registriran za opravljanje storitvene dejavnosti, delo pa bi opravljal doma.

VIdel sem že mnenje DURS-a glede možnosti uveljavitve "gospodinjskih" stroškov kot davčno priznanih odhodkov in v zvezi s tem imam vprašanje:

Če bi se odločil prenesti poslovni prostor (delovni kabinet v stanovanju katerega lastnika sva oba z ženo) na s.p., kakšen je postopek? (cenitev, proporcionalna kvadratura vrednosti po GURS-u)?

Kolikor sem seznanjen "davčnega efekta" od amortizacije v tem primeru ni, ker se strošek amortizacije kompenzira s povečanjem dolgoročnih odoloženih prihodkov?

Torej razmišljam o dveh scenarijih in prosim za pojasnila ali kje narobe razmišljam:

Prenesem "poslovni prostor", kot s.p. sprejmem sklep o delitvi stroškov, ki so sicer izdani na posamezne člane gospodinjstva in je to davčno priznan odhodek?

Ne prenesem poslovnega prostora ampak uredim, da so fakture izdane na ime s.p.-ja (seveda ne vse ampak tiste, ki bi jih res rabil, torej internet, elektrika, del stanovanjskih stroškov itd.)

Prav tako bodo v moji dejavnosti pogosti tudi "uskladitveni" sestanki s strankami. (pot na sestanek in nazaj je upravičen strošek preko kilometrine)?

Za knjige bi skrbel sam in bi delal enostavno knjigovodstvo.

Zanima me pa še, kaj je podlaga za plačevanje akontacije dohodnine pred dejanskim zaključkom prvega poslovnega leta in kdaj po ustanovitvi s.p. jo moram tzačeti plačevati?

Hvala in lep pozdrav
Nina
Administratorka
Administratorka
Kraj: Kranj
Kontakt:

Re: finalne odločitve pred ustanovitvijo s.p.

Odgovor Napisal/-a Nina »

Resda nekoliko starejša tema in vanjo še niso zajete vse novosti, vendar pa bo najbrž odgovorila na nekaj vprašanj ;)
viewtopic.php?f=45&t=23692
georgeslo
Novinec
Novinec

Hvala...sicer se mi zdi da vaš link bolj zabava računovodje, kot koga drugega ampak vseeno :)

Če nič drugega bi vas prosil, če mi lahko poveste kaj je osnova za prenos dela stanovanjske enote (pisarne) med sredstva s.p.

Kako se ugotovi osnova (je GURS ok ali je treba delati cenitev)?

torej spodnja vprašanja:
Če bi se odločil prenesti poslovni prostor (delovni kabinet v stanovanju katerega lastnika sva oba z ženo) na s.p., kakšen je postopek? (cenitev, proporcionalna kvadratura vrednosti po GURS-u)?

Kolikor sem seznanjen "davčnega efekta" od amortizacije v tem primeru ni, ker se strošek amortizacije kompenzira s povečanjem dolgoročnih odoloženih prihodkov?

Torej razmišljam o dveh scenarijih in prosim za pojasnila ali kje narobe razmišljam:

Prenesem "poslovni prostor", kot s.p. sprejmem sklep o delitvi stroškov, ki so sicer izdani na posamezne člane gospodinjstva in je to davčno priznan odhodek?

Ne prenesem poslovnega prostora ampak uredim, da so fakture izdane na ime s.p.-ja (seveda ne vse ampak tiste, ki bi jih res rabil, torej internet, elektrika, del stanovanjskih stroškov itd.)
Ali se ta prenos naredi s sklepom obeh lastnikov in sklepom s.p.-ja?

Lp
Nina
Administratorka
Administratorka
Kraj: Kranj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Nina »

Morda je tema res zabava za računovodje, pa so vendar v njej tudi relevantne informacije ...

O prenosu (dela) stanovanja na s.p. se je na forumu že ogromno debatiralo ( viewtopic.php?f=33&t=36791 ).

Morda se bo le javil še kdo, ki ima izkušnje iz prakse ...
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Davčnega učinka ni, v kolikor bi bi sredstva, v vašem primeru osnovna sredstva, prenesli med samim opravljanjem dejavnsoti, oziroma, natančneje, če so bila pridobljena že po atumu registracije. Vše stanovanje je bilo pridobljeno pred datumum, ko se boste registrirali in pomeni vnos stvarnega premoćenja ob registraciji. V tem primeru za znesek porabe stvarnega premoženja, pri vas amortizacije ne povečujemo prihodkov.

Vpis poslovnega prostora v register OS je tudi pogoj za pripoznanje stroškov gospodinjstva, ki so povezani z opravljanjem dejavnosti. To je telefon, ogrevanje, vzdrćevanje.. .

PS.: Tudi jaz še čakam na "prakso", jaji orebestu ti orenićenje. Imam tudi hišo, v kateri opravljam dejavnsot, pridobljena je davno, davno pred registracijo in nekako se mi zdi nesmiselno najeti za to zadevo uradnega cenilca, da mi oceni del neke sobe v izmeri 3 * 3 m, krepko zaračuna. Dadavčni učinek bo, o tem ni dvoma. Poleg tega me malo "matra!, da bi zadevo dal v register kot "popravek" za nazaj, kot da sem dal prostor v register že ob registraciji.

Zagotovo bo podobna tema zaživela v času izdelave bilanc, do takrat ni nič prepozno. Naj se zadeva mrazvije, mi pa imamo čas, da ne naredimo kakšne neumnosti.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
georgeslo
Novinec
Novinec

Najlepša hvala.

Torej se nagibam v smer: %vseh kvadratov stanovanja je % celotne vrednosti po GURS, po kateri gre v OS ob registraciji.

Torej, če gre to skozi, mi gre v davčno priznane odhodke še nekaj amortizacije? Super.

Lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Praviloma naj bi se premoženje ocenilo po tržni vrednosti, ki pa je lahko kar različno od vrednosti GURS. Tudi cenitev naj bi opravil uradni cenilec...mi pa vemo, kako smo s financami, predvsem ob samem začetku. Če razmišljam, mogoče se motim, vi cenitev opaivli pred samo registracijo in zopet se pojavi vprašanje dačvno priznanega stropka, kljub temu, da se strošek nanaša na sam objekt..

Vprašanja, vprašanja in zopet vprašanja. Pojasnilo DURS je, kakršno je, podrobnejših napotkov, kako naj postopamo nam manjka. Vsak si bo pomagal po svoje, kot sam razume zadevo. Upam, da bodo objavili bolj podrobna in razumljiva, predvsem pa enedvoumna pravila postopanja. Vsi vemo, kako razumljiva so nam pojansila DURS. Včasih, ko jih preberemo, manj vemo, kot da jih sploh ne pogledamo. :oops:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
georgeslo
Novinec
Novinec

Pozdravljeni

Zdaj že pridno delam in kot "popoldanec" se cca. 2x na teden vozim cca.20km stran od sedeža s.p.-ja. (skupaj 40km)

Tam imam usklajevalne sestanke z naročnikom, s katerim sem že sklenil pogodbo o opravljanju storitev. (to je tudi predmet sestanka).

Včasih se zgodi da se pot in sestanek zavlečeta tudi do 5 ur.

Ali v tem primeru lahko obračunam tudi malico ali samo potne stroške?

Pa to knjižim direktno v knjigo prihodkov/odhodkov, čeprav si dejansko ne bom izplačal na osebni TRR. Torej odhodek, ki ni denarni odliv? (ali moram za malico voditi ločeno evidenco?)

Seveda gre za enostavno knjigovodstvo.

hvala
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Ker ste popoldanec, bi sam na zadevo gledal tako, kot da bi pri delodajalcu, kjer ste zaposleni delali nad 10 ur (mislim, da je tako), ko si lahko obračunate dodaten znesek za prehrano.
Mirko Slika
georgeslo
Novinec
Novinec

Pri delodajalcu sem mnogokrat delal nad 10 ur, pa nikoli nisem dobil ekstra plačila za malico?

Pa lahko malico in potne stroške knjižim samo v odhodke ali si jih moram tudi izplačati na svoj trr?
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Za samostojne podjtnike velja, da z gotovino prosto razpolagajo, zato tudi namenska nakazila za prehrano in potne stroške niso potrebna.
Mirko Slika
Odgovori