DDV - uvoz iz tretje države, izvoz v EU

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Zeljko_10
Novinec
Novinec

DDV - uvoz iz tretje države, izvoz v EU

Odgovor Napisal/-a Zeljko_10 »

Pozdravljeni,

ker omenjene teme še nikjer nisem zasledil, sem se odločil za odprtje nove in upam, da mi nekdo lahko svetuje. Naj opozorim, da sem na temo DDV popoln laik.

Iz tretje države nameravam uvažati določen proizvod, ki je po TARIC oproščen carine in plačam samo DDV. Ta isti proizvod bi takoj odšel v drugo državo EU k mojemu kupcu. Tak vrstni red je nujno potreben, ker nočem, da moj kupec vidi izvor blaga oz. mojega dobavitelja. Jaz si to predstavljam nekako takole: jaz plačam DDV ob uvozu - svojemu kupcu v EU izstavim račun brez DDV, saj ga obračuna sam - ko imam dokazilo, da sem prodal v tujino, dobim od države vrnjen DDV. Ali moja logika drži? Primer: kupim za 100 EUR, DDV je 20. Prodam za 110 brez DDV, vrnjen dobim 20 EUR DDV, moj dobiček 10 EUR.

Mogoče kdo ve, kako se izogniti plačilu DDV ob uvozu, saj bo ta DDV vseeno plačal tuji kupec, jaz pa bi rad imel teh 10 EUR takoj in ne šele takrat, ko dobim vrnjen DDV.

Upam, da moja logika ni zgrešena. Bral sem ZDDV, vendar so mi nekatere zadeve dvoumno napisane.

Lp
dziger
Računovodja
Računovodja

Re: DDV - uvoz iz tretje države, izvoz v EU

Odgovor Napisal/-a dziger »

Za vas potlej pride v upoštev carinski postopek 4200 kjer bo iz carinske listine jasno v katero državo je blago namenjeno (ter veljavna ID številka prejemnika blaga) in če je to država EU potlej bi vam naredili uvozni dokument brez DDV.

Torej vi vpišete oproščeno nabavo blaga po carinski listini (rubrika 33 v DDV-O) in izdate račun v EU ravno tako oproščeno DDV (reverse charge).

V DDV-O obrazcu poročate dobave blaga v drugo državo članico EU (rubrika 12) in oddate RP-O poročilo ter poročate v rubriki A4 (Skupna vrednost dobav blaga po carinskih postopkih 42 in 63¹).

Seveda morate razpolagati z veljavno DDV številko vašega kupca.

Več o tem se pozanimajte pri špediterju.

Je to to ?
lp
Odgovori