prejeti dobropis
Moderator: Mirko Zbačnik
prejeti dobropis
Pozdravljeni!
Prejeli smo dobropis. Na njem je naveden 2.odstavek 39.člena zddv, kjer piše da kupec nima pravice do odbitka ddv-ja. To razumem da ni potrebno več potrjevati dobropisov, kaj pa odbitek ddvja? Ali kot kupec popravljam ddv, se pravi, da ddv zmanjšam?
Prejeli smo dobropis. Na njem je naveden 2.odstavek 39.člena zddv, kjer piše da kupec nima pravice do odbitka ddv-ja. To razumem da ni potrebno več potrjevati dobropisov, kaj pa odbitek ddvja? Ali kot kupec popravljam ddv, se pravi, da ddv zmanjšam?
Re: prejeti dobropis
Če ste prejeli prvotno račun in ste ddv odbijali je o.k. Sedaj ste prejeli dobropis s katerim ddv t.i. stornirate - se izniči oz. se ga da v -. Ja, mislim, da potrjevanje dobropisov ni več potrebno.
Da popravljate DDV, če ste ga prvotno odbili in potrjevanje ni več potrebno.
lp
lp
Potrjevanje dobropisov je še potrebno oz. kot izdajatelj dobropisa morate imeti potrdilo, da ste kupca obvestili o dobropisu. V nasprotnem primeru lahko davkar enostavno neupošteva dobropis, tako je vsaj pri nas naredil 
Mene zanima sledeče. Če kupec ni knjižil računa, potem mu tudi ni treba knjižiti dobropisa. Kak člen zakona kot podlaga za to trditev?
Mene zanima sledeče. Če kupec ni knjižil računa, potem mu tudi ni treba knjižiti dobropisa. Kak člen zakona kot podlaga za to trditev?
Dobropisi še enkrat, če izdajatelj dobropisa ni davčni zavezanec ali je potrebno potrjevanje dobropisov? kak člen kot temelj, da je temu tako oz. ni tako?
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Na tej izjavi oziroma potrdilu potrdimo, da smo popravili DDV in s tem dajemo pravico drugemu, da si ga tudi on lahko popravi, oziroma ušpšteva kot odbite.
V primeru, a gre za nezavezanca za DDV to ni potrebno. Potrditev je potrebna za dokazovanje upravičenosti popravka pri izdajtelju, ker si ga lahko zmanjša le če ga je prejemnik povečal (tako bolj po domače).
V primeru, a gre za nezavezanca za DDV to ni potrebno. Potrditev je potrebna za dokazovanje upravičenosti popravka pri izdajtelju, ker si ga lahko zmanjša le če ga je prejemnik povečal (tako bolj po domače).
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Hec je v temu, da DURS nam dobropis izloča v letu 2011 ker ga je kupec potrdil v letu 2012. Dobropis je bil namreč izstavljen 31.12.2011, po moji logiki bi moral biti dobropis biti knjižen v letu 2011 ne glede na to, da ga je kupec potrdil letos, dejansko ga lani niti ni mogel.
Vseeno hvala za odgovor.
Vseeno hvala za odgovor.
oz. glede na zakon ki je bil sprejet lani, naj potrjevanje dobropisov ne bi bilo potrebno.....
Lahko vprašam kaj vam brdavs ne upošteva, popravka DDV ali popravka prihodka ? ni mi jasno...
lp
lp
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Eno je knjiženje poslovnega dogodka, ki je vezano na obdobje dobropisa, drugo je pa pravica do odbitka, ki nastane šele po potrditvi dobropisa.
Torej, glede knjiženja imate prav, DURS pa tudi glede priznanja odbitka, kar se pa tiče novele zakona o potrebnosti potrdite, pa ne vem .........
Torej, glede knjiženja imate prav, DURS pa tudi glede priznanja odbitka, kar se pa tiče novele zakona o potrebnosti potrdite, pa ne vem .........
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Izpodbija nam knjiženje dobropisa, kot znižanje prihodkov, odbitek DDV ne more ker namreč ddv-ja ne obračunavamo, ker nismo DDV zavezanci
[quote="miska"]Izpodbija nam knjiženje dobropisa, kot znižanje prihodkov, odbitek DDV ne more ker namreč ddv-ja ne obračunavamo, ker nismo DDV zavezanci.
Hec je v temu, da DURS nam dobropis izloča v letu 2011 ker ga je kupec potrdil v letu 2012. Dobropis je bil namreč izstavljen 31.12.2011, po moji logiki bi moral biti dobropis biti knjižen v letu 2011 ne glede na to, da ga je kupec potrdil letos, dejansko ga lani niti ni mogel.
Strinjam se z vami - poslovni dogodek je nastal v 2011 (načelo fakturirane realizacije!) lp
Strinjam se z vami - poslovni dogodek je nastal v 2011 (načelo fakturirane realizacije!) lp