osebno vozilo kot OS in DDV

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
tv0jheker
Začetnik
Začetnik

osebno vozilo kot OS in DDV

Odgovor Napisal/-a tv0jheker »

Pozdravljeni,

Zanima me kaj se mi bolj izplača, da se kupi kombi, ki ni tovorno vozilo kot fizična oseba ali kot s.p. na podjetje?
V katerem primeru lahko zahtevam vračilo DDV, ali moram registrirati dejavnost prevoz oseb (kar v bodoče tako nameravamo, zato tudi nakup tega, vendar še nimamo dejavnosti), imamo pa precej dela na terenu, kot pospeševalci prodaje, popravila računalnikov, ....
Kako se upošteva kot OS in vračilo DDV ali to skupaj ne gre?
Katere stroške lahko upoštevamo (potne stroške, dnevnice, zavarovanja, servisi)?
Ali moramo to knjižiti delavcu na terenu kot boniteto, če se pelje tudi domov?
Namreč zanimajo me prednosti in slabosti oz. ali je sploh kakšna korist tega da se kupi vozilo na podjetje (s.p.)?
Namreč predvsem nam je to v interesu, da dobimo povrnjeni DDV, kako ga sploh lahko, in kaj to pomeni potem glede stroškov?

Prosim, če mi lahko kdo pomaga ampak prosim na čisto kmečki način, da si lahko predstavljam, ne mi prosim navajat zakone, ker sem se že izgubila v njih... :lol:

Lp
Kdor hoče nekaj narediti, bo našel pot. Kdor noče ničesar narediti, bo našel izgovor.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Re: osebno vozilo kot OS in DDV

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Pogoj, da imate pravico do vračila DDV je, da je OS zavedeno v registru, še posebej, če gre za vozilo. Če imate za dejavnost vozilo, ki ni med OS s.p.-ja, ne morete zahtevati vračila DDV ker enostavno ne bo računov, ki bi se nanašali na uporabo tega vozila. Vsi strođki so zajeti v kilometrini.

Če boste registrirali prevoz oseb, mislim, da je še pogoj pridobitev licence, kjer je pogodj tudi vozilo zavedeno med OS.

Načleoma pa, za ostale privatike velja, da so ob večji uporabi višiji stroški kilometrin od dejanskih stroškov. Pravim, načeloma.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori