Obezne sestavine računa za s.p. (mali davčni zavezanec)

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
oss
Novinec
Novinec

Obezne sestavine računa za s.p. (mali davčni zavezanec)

Odgovor Napisal/-a oss »

Pozdravljeni,

Nekaj odgovorov sem lahko našel na internetu, vendar mi manjkajo določene informacije glede obveznih sestavin na računu za s.p. (male davčne zavezance). Imel bom program kateri bo omogočal, da si stranke same naročijo storitev/naredijo račun. Kolikor vem mora imeti omenjeni subjekt naslednje obvezne sestavine (imel bi eno osnovo računa - za fizične in pravne osebe; fizične nebi dodale: DŠ in MŠ):

- naziv, naslov, DŠ in MŠ izvajalca
- naziv, naslov, DŠ in MŠ naročnika (fizične osebe bi izpustile DŠ in MŠ)
- št. računa (ali je lahko številka računa zapisana v obratnem vrstnem redu 2012/11/152 - leto, mesec, številka računa)?
- kraj izdaje
- datum izdaje računa
- zapade v plačilo
- opis storitve, cena na enoto, enota (št. enot), cena enot skupaj (za en izdelek), skupaj (znesek vseh enot in količin) - ali moram vnesti tudi kakšen stolpec npr. "DDV" in potem spodaj za vsak izdelek "ni obračunan"?
- čisto spodaj pa "DDV ni obračunan na podlagi 1. odstavka 94. člena ZDDV-1 (nismo zavezanci za DDV)"

Zanima me še kako je z računi izdanimi v tujino - EU ali drugam? Ali moram v angleškem jeziku tudi dodati kakšen prevod izjave o ne-obračunavanjem DDV-ja? Ali je lahko račun v angleškem jeziku (za tuje stranke), za stranke iz Slovenije pa v slovenskem jeziku?

Ali res moram dodati tudi "datum opravljene storitve"?

Kako je pa s plačili računa vnaprej? Ali lahko takoj izdam račun in opravim storitev (končam projekt) čez 2-3 tedne? Ni mi čisto jasno kakšen je tu postopek. Zaradi narave dela bom moral prejeti 100% plačilo vnaprej.

Hvala in lep pozdrav,

Boris
oss
Novinec
Novinec

Re: Obezne sestavine računa za s.p. (mali davčni zavezanec)

Odgovor Napisal/-a oss »

PS Ali je lahko datum v računu tudi napisan v formatu 24/11/2012 (namesto s piko 24.11.2012)?
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Re: Obezne sestavine računa za s.p. (mali davčni zavezanec)

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Mislim, da imate zadostne podatke na računu. Glede jezika za račun v tujino - smo sicer v EU in jeziki so enakopravni - a verjetno je praksa, da našišeš rčaun tujcu v bolj razumljivem jeziku.

Zapis datuma ni nikjer formatiziran, so različni.

Imel sem primer, ko je neko podjetje izdajalo račune z vrednostjo rčauna na tri deimalke. Znesek je bil (le vzorčno) 7.000, seveda, sem zavedel 7.000,00 ... . Pri datumih je včasih dilema, ko zamenjamo vrstni red zapida dneva in meseca.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori