prodaja tovornega vozila

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
sara
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

prodaja tovornega vozila

Odgovor Napisal/-a sara »

Prevzela sem knjigovodstvo podjetja, ki je v prisilni poravnavi. Nimajo izstopnega DDV, vstopnega pa le par tisoč mesečno. V septembru so prodali tovorno vozilo, ki so ga imeli na leasing in to fizični osebi. Na fakturi niso obračunali DDV, napisali so izjavo "oproščeno v skladu s 3. točko 27.člena ZDDV". Meni to nikakor ne klapa.

Ko sem izpisala obrazec DDV-O za september, pa sem ugotovila, da je znesek pod zaporedno št. 14 "oproščen promet brez pravice do odbitka vstop.davka". To pomeni, da bi bilo potrebno računati odbitni delež? Podjetje ni nikoli opravljalo oproščene dejavnosti in niti računalo odbitnega deleža.

Lepo prosim za vašo pomoč oz. razmišljanje, saj imate verjetno izkušnje s takimi primeri. Obračun moram oddati še danes, zato računam na vaš odgovor.

Hvala in lep pozdrav
sara
Začetnik
Začetnik

A se me ne bo nihče usmilil?
LEJČKA
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a LEJČKA »

Odvisno od tega kdaj so kupili tovorno vozilo, če so ga še v sistemu prometnega davka, potem so na račun napisali pravilno klavzulo, če pa so ga v sistemu DDV in so si vstopni DDV odbijali ( tovorno vozilo ), potem pa bi morali normalno obračunati DDV.
L.p.
sara
Začetnik
Začetnik

Pozabila sem napisati, da je bilo vozilo kupljeno decembra 2001 in je bil DDV odbit (19%). Tudi meni se zdi čudno, da DDV ni bil zaračunan, pa tudi po katerem členu je oprostitev na računu ni pravino napisana.
sanja
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a sanja »

Od prodaje vozila morajo obračunati DDV, ker so si tudi vstopnega upoštevali.
LEJČKA
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a LEJČKA »

Tako je. DDV morajo obračunati.
Odgovori