Pozdravljeni.
Imamo delavca, ki vsak mesec opravi 5-8 ur manj kot je potrebno narediti ur v mesecu. Na leto to nanese 50 ur. Zanima me, če kdo ve ali je možno za te ure delavcu "vzeti" dopust.
Hvala že vnaprej za odgovor.
Delavec opravi premalo ur v mesecu
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Re: Delavec opravi premalo ur v mesecu
Če nimate v aktih urejeno drugače, je delodajalec delavcu dolžan zagovoti delo. Iz tega lahko hitro ugotovimo, da mora delodajalec manjkajoče ure plačati. Če je vzrok nerealiziranih ur na delavčevi strani, je to lahko že predmet disciplinake odgovornosti.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Hvala lepa za odgovor. V aktih nimamo posebej dogovorjeno glede neopravljenih ur, saj smo mikro podjetje. Gre pa za trgovinsko dejavnost, kar pomeni, da bi delavec z lahkoto opravil manjkajoče ure, saj imamo odprto 11 ur na dan, v trgovini pa je vedno dovolj dela. Delavec bi moral delati 7 ur na dan med tednom in 5 ur ob sobotah, kar je zapisano v pogodbi o zaposlitvi. Ker pa je delavec po ustnem dogovoru (v pogodbi pa je zapisano, da se dela vsako soboto) vsako drugo soboto prost, zato prihaja do primanjkljaja ur. Ni pa bilo govora o tem, da ur ni potrebno narediti. Se mi zdi, da bi delavec moral sam imeti toliko vesti, da bi ostal med tednom dlje in te ure nadoknadil.
Kakšna je potem v tem primeru situacija?
Hvala za odgovor in lepe praznike.
Kakšna je potem v tem primeru situacija?
Hvala za odgovor in lepe praznike.
Glede na to, da ste mikro podjetje, seveda najprej pogovor z delavcem, da razrešite nesporazum ali "nesporazum". Delavec je dolžan opraviti potrebno število ur na mesec, tu ni nobene dileme. Upam, da ste upoštevali tudi plačan odmor za malico (to je povprečno približno 11h na mesec).
Mincek
Pozdravljeni, mene zanima če lahko delodajalec zahteva od mene da moram odelat manjkajočih 48 ur, ki so nastale od januarja do zdaj?? Ali se šteje od tega meseca dalje? Delam že tri leta v trgovini in delam po 6 in 7 ur v pogodbi imam navedeno 40 ur tedensko. Skratka do zdaj nismo preverjali število delovnih dni za celo leto.
Hvala za odgovor
Hvala za odgovor