Davek S.P in olajšava

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
matejc66
Novinec
Novinec

Davek S.P in olajšava

Odgovor Napisal/-a matejc66 »

Meni pa sedaj nekaj ne gre v glavo oziroma si nisem na jasnem ker sem dobil različne informacije, tako da bi prosil da mi poveste kaj drži in kaj ne v naslednjem primeru:

Imam S.P. Poslovno leto bom končal z 3.000 € dobička (prihodki - odhodki). Poleg tega, ker sem samozaposlen invalid, znaša bruto prejemek iz naslova invalidske delne pokojnine za leto 2012, 2916 €.

Če prav sklepam, bom lahko uveljavljal splošno olajšavo v višini 6.373,24 €

Torej, bom plačal davek na dobiček v višini 16 % od dobička (3.000) € ali ne? Eni so mi rekli, da se bo ta splošna olajšava nanašala samo na prejeto pokojnino, med tem ko bom moral davek od dobička iz s.p. vseeno plačati, drugi pa so mi rekli, da se splošna olajšava nanaša tako na pokojnino kot na dobiček iz s.p. ja, in ker skupaj znese manj kot olajšava, ne bom plačal državi nič.

Na te davke se ne spoznam ravno veliko in me take različne informacije takoj zmedejo, tako da bi prosil za odgovor. Hvala
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Re: Davek S.P in olajšava

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Ugotovili ste že sami, da imate dohodek manjši od splošne olajšave. Davka zato ne plačate.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori