plača nižja od minimalne

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

plača nižja od minimalne

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Kako je možno, da se za polni delovni čas izplača plača manjša od minimalne? Tudi v javnem sektorju....
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
meurs
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Re: plača nižja od minimalne

Odgovor Napisal/-a meurs »

Če je bolniška potem lahko.
Naty73
Super računovodja
Super računovodja

ni, polno delo, brez bolniških in dopustov. ali ima kaj veze z zajamčeno plačo?
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Naty73
Super računovodja
Super računovodja

recimo na plačilni list je obračunano:
redno delo polni delovni čas 536 bruto
razlika do min. plače 200 bruto

in potem je seveda neto plača temu primerno nizka... zelo nizka.....
Naty

primzy
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a primzy »

Zakon o minimalni plači je jasen - od 1.1.2012 je minimalna
plača bruto (za polni oddelani delovni čas) 763,06 €, sicer
so predpisane zakonske kazni (javni sektor ni izjema).
Naty73
Super računovodja
Super računovodja

ja tudi meni je to znano, ampak vseeno..... imajo pač neko sistemizacijo (a to po Zakonu o sistemu plač v JS -ne vem) in dejansko ne dosegajo minimalnih plač....in potem se privatniki veselo primerjajo z njimi... jaz mu pa ne morem dopovedati, da to ni prav, in mi pravi - javni sektor bo pa ja vedel!
Naty

primzy
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a primzy »

ja res je, da so določena delovna mesta v javnem sektorju ovrednotena nižje
(do 15. plačnega razreda po trenutnem ovrednotenju), vendar morajo
ti zaposleni v primeru celomesečne priostnosti (ali letnega dopusta ter praznika)
dobiti izplačano vsaj minimalno plačo - dobijo dodatek do minimalne plače.
yaxo11
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a yaxo11 »

Da si malo izposodim temo, tudi jaz sem za december prejel plačo nižjo od minimalne in sicer 569,29 neto (preverjeno po spletni banki, ker plačilne liste še nisem dobil), sem pa v privatnem sektorju.
Zaposlen za polni delovni čas in brez bolniške. Kot je meni znano bi moral dobiti vsaj minimalno plačo.
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a slovan »

Bruto minimalna plača je 763,06€, neto plača pa je v primeru koriščenja osnovne splošne olajšave 542€, s koriščenjem dodatne olajšave pa 584€.
Verjetno pa je v vašem "neto" izplačilu tudi povračilo stroškov za prevoz in prehrano??

Zakaj prihaja do razlike (če prihaja) morate vprašati delodajalca oziroma tistega, ki obračunava plače (še posebno, če je do tega prišlo zgolj pri plači december)

lp
yaxo11
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a yaxo11 »

da malo obrazližim prejšno vprašanje, delodajalca sem uspel povprašati zakaj sem dobil izplačano 569eur in ne 584 (pri plači sem dobil 763 bruro), njegov odgovor je da me je dal v nek drug razred za dohodnino, in razliko naj bi dobil povrnejno ko se bo obračunavala letna dohodnina. Za ta sistem pa se je odločil zato ker bi moral v primeru da ČE bom čez leto prejel nagrado/stimulacijo potem pri naslednji dohodnini obvezno plačati, saj naj bi padel v nek drugi dohodnindki razred. Je to res? ali v primeru stimulacije delodajalec ne bo plačal prispevkov v pravi višini, in bom ob dohodnini moral sam to plačati ?

hvala
Naty73
Super računovodja
Super računovodja

če je bruto isti kot lani, torej 763 eur, je neto letos z januarjem celo nekoliko višji, ker se je splošna olajšava povečala in je posledično manj dohodnine. mislim da vas malo zavaja.....lahko sicer da vam je upošteval nižji razred olajšave, vendar bi vas to moral povprašati, ne kar sam spremeniti. zato mogoče primerjajte splošno olašjavo pri prejšnji in zdajšnji plači. stimulacija nima s tem nobene veze, saj je obdavčena enako kot plača.
Naty

Odgovori