Pozdravljeni,
imam vprašanje v zvezi s koriščenjem lanskega dopusta. Letos marca se mi izteče porodniška, nato pa bom dala v podjetju odpoved. Delodajalcu sem že omenila, da bi želela po porodniški in pred odpovedjo izkoristiti še večino lanskega dopusta, kar pa ta ni sprejel odobravajoče, saj se mu ne zdi, da bi mi moral omogočiti koriščenje dopusta, če bom zapustila podjetje. Pri tem se sklicuje na pomanjkanje ljudi in bi rad čim prej zaposlil novega delavca. Zanima me, ali lahko delodajalec kakorkoli zavrne koriščenje lanskega dopusta (npr. se sklicuje na zagotavljanje nemotenega delovnega procesa v podjetju), do katerega sem upravičena? Kaj lahko storim v primeru, če delodajalec ni pripravljen na sporazumno rešitev in vztraja pri svojem? Ali mi mora v primeru, da mi ne prizna dopusta, plačati odškodnino za neporabljeni dopust?
Kako pa je s koriščenjem letošnjega dopusta oz. njegovega sorazmernega deleža, ali lahko zavrne tudi koriščenje le-tega? Najlepša hvala za odgovor in pomoč.
Koriščenje dopusta po izteku porodniške
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: Koriščenje dopusta po izteku porodniške
upravičeni ste do obojega: lanski dopust (kar vam ga ja še ostalo, 10 dni ste morali koristiti lani) in letošnji dopust sorazmerni del. Če vam ne omogoči izkoriščenje le-tega vam ga mora izplačati. Izplačilo mora biti enako kot če bi ga dejansko koristili.