s.p.-d.o.o.- otv.bilanca

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Mojcb
Začetnik
Začetnik

s.p.-d.o.o.- otv.bilanca

Odgovor Napisal/-a Mojcb »

Odločili smo se, da bomo s.p., preoblikovali v d.o.o., v zvezi s čimer sprašujem oz. potrebujem potrditev mojega razmišljanja:

zaključna bilanca s.p., je otrvoritvena za d.o.o., kjer me zanima oz. ali je pravilno, da:
- pri terjatvah v otv.bilanci za d.o.o. ne upoštevam konta 1610 (terjatev za vračilo akont.davka)
- pri obveznostih ne upoštevam konta 264 (obv.za akont.davka) in konta 266 (prisp.za zavezanca)

Del pojasnila DURS:
II. Kdo je zavezanec za plačilo morebitnih dodatnih davčnih obveznosti podjetnika od presečnega dne do dne vpisa preoblikovanja v sodni register?

Samostojni podjetnik, ki se statusno preoblikuje v novo oziroma prevzemno kapitalsko družbo, je zavezanec za plačilo davčnih obveznosti iz naslova akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti in obveznosti iz naslova plačila prispevkov za socialno varnost podjetnika, ki so nastale od presečnega dne dalje pa do dneva vpisa statusnega preoblikovanja v sodni register. Davčne obveznosti, ki se nanašajo na pri podjetniku zaposlene delavce, se po presečnem dnevu prenesejo na novo oziroma prevzemno kapitalsko družbo.

Po določbi prvega odstavka 48. člena ZDavP-2 mora univerzalni pravni naslednik v celoti prevzeti davčne obveznosti in terjatve iz naslova davkov pravnega prednika. V osmem odstavku tega člena je nadalje določeno, da ne glede na prvi odstavek tega člena, univerzalni pravni naslednik ne prevzame obveznosti in terjatev iz naslova dohodnine in prispevkov za socialno varnost pravnega prednika v primerih prenehanja opravljanja dejavnosti fizične osebe, razen v primeru prenehanja zaradi smrti.

Zakon o dohodnini – ZDoh-2 (Uradni list RS, št. 117/06) v 2. točki četrtega odstavka 51. člena določa, da se za prenehanje opravljanja dejavnosti šteje tudi, če se samostojni podjetnik statusno preoblikuje v skladu z določbami ZGD-1. Iz navedenega izhaja, da nova oziroma prevzemna kapitalska družba, vse do dneva vpisa statusnega preoblikovanja v sodni register, ne prevzame obveznosti in terjatev iz naslova dohodnine in prispevkov za socialno varnost podjetnika.

Hvala
Odgovori