Poslovanje s tujino in DDV-O

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
mr_aks
Nov član
Nov član

Poslovanje s tujino in DDV-O

Odgovor Napisal/-a mr_aks »

Živijo,

zaradi poslovanja s podjetjem iz Velike Britanije sem moral pridobiti ID za DDV. DDV-ja sicer ne obračunavam, vendar pa sem vsak mesec moral do 20. vložiti rekapitulacijsko poročilo in DDV-O. Pred dvema mesecoma sem začel poslovati tudi s podjetjem iz Slovenije in sedaj bi imel dve vprašanji glede oddajanja obrazca DDV-O:
1. Za november sem oddal rekapitulacijsko poročilo, v katerega sem vpisal samo znesek, ki sem ga zaračunal podjetju iz tujine. Prav tako sem v DDV-O v polje 12 vnesel samo ta znesek, zneska, ki je bil zaračunan slovenskemu podjetju pa v obrazec nisem vnesel, saj DDV-ja ne obračunavam. Če sem vnesel tudi znesek zaračunan podjetju iz Slovenije in pustil obračunani DDV na 0, potem sem pri oddaji obrazca prejel obvestilo, da je prišlo do napake. A je pravilno, da sem v DDV-O vnesel samo znesek zaračunan podjetju iz tujine?
2. Za december sem opravljal storitev samo za podjetje iz Slovenije, tako da sem oddal prazno rekapitulacijsko poročilo, medtem ko pa praznega obrazca DDV-O ni bilo mogoče oddati, zaradi validacije, ki tega ne dopušča (eDavki). A je v redu, da je v tem primeru bilo oddano samo rekapitulacijsko poročilo ali bi moral vseeno kam vnesti znesek, ki je bil zaračunan slovenskemu podjetju, čeprav sem registriran za DDV samo zaradi poslovanja s tujino in DDV-ja ne obračunavam?

Hvala za odgovore.
mr_aks
Nov član
Nov član

Re: Poslovanje s tujino in DDV-O

Aja, pa pozabil sem omeniti, da sem drugače s.p., ki upošteva normirane stroške.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Povedali niste bistvenega: ste davčni zavezanec iz 94. člena ZDDV (mali davčni zavezanec). Ker pa dobavljate storitve članicam znotraj unije ste se dolžni registrirati kot zavezanec za DDV za te storitve in poročati davčnemu organu samo v povezavi s temi storitvami..

1) za dobave storitev znotraj unije poročate davčnemu organu na obrazcu DDV-O in RP-O do 20. v mesecu za pretekli mesec. RP-O obrazec pošljete za mesec, ko so bile opravljene dobave storitev v unijo. DDV-O obrazec pa pošljete vendar vpišete ničle (copy iz navodil za izpolnjevanje obrazca:
Če davčni zavezanec v celotnem davčnem obdobju ni imel poslovnih dogodkov, mora izpolniti obrazec tako, da v posamezno polje vpiše ničle.

2) ker pri dobavah storitev v Sloveniji ne zaračunavate DDV-ja, saj ste zavezanec po 94. členu, tudi nimate osnove za vpisovanje podatkov v DDV-O obrazec.

3) za mesec november ste poročali na obrazcu RP-O in DDV-O za storitve opravljene znotraj unije. Storitve opravljene v Sloveniji niso predmet RP-O (to je poročilo, ki se nanaša na dobave blaga ali storitev znotraj unije in ne v Sloveniji). DDV-O pa je obrazec, ki se nanaša na dobave in pridobitve tako doma kot znotraj unije. Ker pa niste zavezanec za DDV doma (94. člen), vpisuje v obrazec DDV-O le transakcije znotraj unije.
4) v mesecu decembru niste imeli transakcij/dobav znotraj unije zato niste bili dolžni posredovati RP-O, obrazec DDV-O (glede na navodila k izpolnjevanju tega obrazca) pa bi morali poslati in ker ni bilo poslovnih dogodkov bi v polje 12 vpisati ničle. Enako kot za mesec november tudi v tem mesecu ne vpisujete/poročate o storitvah opravljenih v Sloveniji - zavezanec iz 94. člena...

lp
mr_aks
Nov član
Nov član

Hvala za odgovor. Za ID za DDV sem sicer zaprosil zaradi "opravljanje in/ali prejem storitev po četrtem odstavku 78. člena ZDDV-1" (to možnost sem izbral na obrazcu DDV-P2).

Kar se tiče 4. točke, za december sem poskušal oddati obrazec DDV-O, vendar pa sistem eDavki ni dovolil oddaje praznega obrazca (oz. z ničlami v vseh poljih). Bom še enkrat preveril, ko pridem domov.
mr_aks
Nov član
Nov član

Očitno sem se zmotil, DDV-O sem lahko oddal, nisem pa mogel oddati RP-O, tako da je vse v redu. Hvala še enkrat.
Odgovori