turistična agencija - knjiženje

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

turistična agencija - knjiženje

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Agencija, ki prodaja aranžmaje drugih agencij in od te prodaje dobi provizijo - kaj gre v prihodek?
- meni se zdi logično, da samo provizija, tisto kar ji zaračuna agencija, od katere je aranžma, in pa kar ona zaračuna stranki, gre preko prehodnih kontov skupine 14 - imam prav?
- ko primerjam z drugimi bilancami, se mi zdi, da prejet račun druge agencije knjižijo na strošek, tisto kar zaračunajo potniku, pa med prihodke, pa četudi gre za prodan aranžma tretje agencije

Pozna kdo kakšno podrobno literaturo na to temo? :nevem:
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
cvetka
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Re: turistična agencija - knjiženje

Odgovor Napisal/-a cvetka »

Žal je literature zelo malo, skoraj nič, samo kaj je v Iksu. Vaše razmišljanje je pravilno, v prihodek gre samo provizija, ostala plačila tako prejeti računi drugih agencij kot plačila kupcev pa se evidentirajo preko prehodnih kontov in niso predmet DDV-ja.
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Re: turistična agencija - knjiženje

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Ja to da niso predmet DDV-ja, sem že našla potrditev, ampak knjiženje prihodkov me je mučilo. Hvala, upam da delam prav.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Odgovori