Večkrat obdelana tema, ma sem vseeno zmedena. Kot s.p. imam v letu 2012 cca 14.000 eur prihodkov in med 3.000 in 4.000 eur stroškov (ni še vse poknjiženo). Dobička bo torej med 10 in 11.000 eur. Prispevke sem si plačevala polovične minimalne (skrajšan delovni čas zaradi starševstva). Koliko bo davka od dobička če imam še 2 vzdrževana družnska člana in koliko če imam 3?
Zanima me še glede plačevanja akontacije - s 4.1.2013 sem namreč nastopila porodniški dopust. Ali si moram akontacijo na podlagi dohodkov v 2012 plačevati tudi v letu 2013, če sem na porodniškem? Na kateri podlagi bi bila akontacija po zaključku porodniške?
Hvala za vsakršno obrazložitev!
dobiček s.p. - dohodnina, akontacija med porodniško
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: dobiček s.p. - dohodnina, akontacija med porodniško
Predlog: vpišite vaše podatke, ki ste jih tukaj navedli, v Silverster Fineus in boste prejeli odgovor, program vam bo izračunal.
Lepo vas pozdravljam.
Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde
Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde
Hvala za nasvet. Me pa še vedno zanima glede predhodne akontacije v letu 2013 - nevem namreč, če kam zavedem dejstvo da bom v tem letu na porodniški.
Predhodna akontacija se izračuna na davčnem obračunu za leto 2012 in jo plačujete ne glede na to, da ste na porodniški.
"Neplačevanje" vam lahko odobri davčni organ na podlagi vašega zahtevka za znižanje akontacij kot izhaja iz zakona o davčnem postopku:
299. člen
(sprememba predhodne akontacije med davčnim letom)
(1) Davčni zavezanec, katerega davčna osnova za tekoče davčno leto se razlikuje od davčne osnove za predhodno davčno leto, lahko od davčnega organa zahteva spremembo višine predhodne akontacije. Davčni zavezanec vloži zahtevo najmanj 30 dni pred dospelostjo obroka predhodne akontacije in priloži davčni obračun akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti, za tekoče davčno leto pred vložitvijo zahteve, oceno davčne osnove za tekoče leto ter podatke, ki dokazujejo spremembo davčne osnove.
(2) O zahtevi iz prvega odstavka tega člena odloči davčni organ z odločbo v 15 dneh od predložitve zahteve.
Ker se je novo davčno leto komaj začelo in vam bo že zapadel obrok predhodne akontacije za januar 2013, je pametno, da zahtevo vložite čimprej.
lp
"Neplačevanje" vam lahko odobri davčni organ na podlagi vašega zahtevka za znižanje akontacij kot izhaja iz zakona o davčnem postopku:
299. člen
(sprememba predhodne akontacije med davčnim letom)
(1) Davčni zavezanec, katerega davčna osnova za tekoče davčno leto se razlikuje od davčne osnove za predhodno davčno leto, lahko od davčnega organa zahteva spremembo višine predhodne akontacije. Davčni zavezanec vloži zahtevo najmanj 30 dni pred dospelostjo obroka predhodne akontacije in priloži davčni obračun akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti, za tekoče davčno leto pred vložitvijo zahteve, oceno davčne osnove za tekoče leto ter podatke, ki dokazujejo spremembo davčne osnove.
(2) O zahtevi iz prvega odstavka tega člena odloči davčni organ z odločbo v 15 dneh od predložitve zahteve.
Ker se je novo davčno leto komaj začelo in vam bo že zapadel obrok predhodne akontacije za januar 2013, je pametno, da zahtevo vložite čimprej.
lp