naše podjetje nabavi blago pri Češkem podjetju,oni nam ne zaračunajo DDV,ko mi prejmemo blago ga naslednji dan odpošljemo podjetju na Finsko,ravno tako ne zaračunamo DDV.
Kaj v tem primeru moramo narediti samoobdavčitev ali ne?
prosim za pomoč
hvala
samoobdavčitev pri tristranskem poslu znotraj EU
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: samoobdavčitev pri tristranskem poslu znotraj EU
Če blago fizično pride v Slovenijo, potem obvezno !
Kaj pa naredim, če blago ne pride v slovenijo ampak ga moj dobavitelj pošlje direktno mojemu kupcu - vse izven Slovenije.
če gre blago direktno k tretjemu kupcu pol ne rabite delati samoobdavčitve,ne razumem zakaj pa jo moram narediti,če blago pride v prej v Slovenijo...
Zakaj, zato, ker so taki zakoni, takoj ko prestopi mejo Slovenije ste vi dolžni narediti samoobdavčitev, naprej prodaja vašemu kupcu v Slo je pa klasična domača prodaja in za njega obratno, torej ali je blago v Sloveniji prišlo v vaše skladišče ali je šlo direktno v skladišče kupca to nima nobene veze v tem primeru, zmeram je enako, če pa blago kupite npr. v DE naročite pa dobavitelju, da ga pošlje vašemu kupcu v H , potem pa gre za klasičen 3 stranski posel in si poglejte posebne ureditve....., je pa še varianta, da blago kupite v DE , pa naročite vašemu dobavitelju, da ga izvozno ocarini v svojem DE imenu in pošlje v Rusijo izven EU, potem je to za vas promet na 3 trgih, enako, kot bi blago kupili v Indiji, je pa še ena opcija, da vi blago kupite v DE in nato vaš špediter v DE izvozno carini blago v vašem imenu in izvozni ECL nemški glasi na vaše ime in vašo SI DDV številko, v tem primeru je za vašega dobavitelja nemca to interkomunitarna prodaja, za vas pa nikakor ne interkomunitarna nabava in ne delate samoobdavčitve, ker blago ne pride v Slovenijo, kar je pogoj za interkom nabavo v naši zakonodajo, torej je za vas v nabavi to promet izven sistema DDV na izhodu pa izvoz, ker imate izvozni ECL, ta primer zadnji je sicer specifičen, je pa pravilno razložen, ker smo sami porabili zelo veliko energije na razčiščevanju tega zadnjega primera, seveda pa pričakujemo še DDV kontrolo, ker naš dobavitelj poroča o interkom. prodaji mi pa o nabavi ne, ker po naši zakonodaji, do nje ne pride, ker gre blago direktno iz DE dalje v izvoz in v tujino....... ja je mnogo zapletenih primerov......