oče-upokojenec je prokurist v moji firmi. Naredili smo pogodbo o prokuri. Ali je potrebno kaj prijavit na ZZZS (s katerim obrazcem)? Koliko ur lahko dela na mesec in koliko mu lahko izplačamo, da ne bo nevarnosti za pokojnino?
Vnaprej se zahvaljujem za nasvete in lep vikend.
upokojenec-prokurist
Moderator: Mirko Zbačnik
-
marjetican
- Začetnik

Re: upokojenec-prokurist
Pozdravljeni, zanima me ali ste dobili odgovor na vaše vprašanje, ker sem tudi sama v istem položaju. Zaposlila bi očeta (upokojenec) za nadzor pri gradnji objekta. Dobila sem namig, da bi bilo priporočljivo ga zaposlit kot prokurits. Ali mi lahko svetujete?
lp
lp
Re: upokojenec-prokurist
Nadzor pri gradnji objekta prav gotovo ne spada med področje dela, ki obsega prokuro.
35. člen
(obseg prokure)
(1) Prokura upravičuje za vsa pravna dejanja, ki spadajo v pravno sposobnost družbe, razen za odsvojitev in obremenitev nepremičnin, za kar mora biti prokurist posebej pooblaščen.
(2) Omejitev prokure nima pravnega učinka proti tretjim osebam.
Sicer pa je prokura vpisana v register, obseg pooblastil je razviden iz družbene pogodbe.
Za opravljanje takšnih del pride v poštev bodisi klasična podjemna pogodba (kolikor dela niso v nasprotju z ZDR), začasno in občasno delo upokojenca.....
lp
35. člen
(obseg prokure)
(1) Prokura upravičuje za vsa pravna dejanja, ki spadajo v pravno sposobnost družbe, razen za odsvojitev in obremenitev nepremičnin, za kar mora biti prokurist posebej pooblaščen.
(2) Omejitev prokure nima pravnega učinka proti tretjim osebam.
Sicer pa je prokura vpisana v register, obseg pooblastil je razviden iz družbene pogodbe.
Za opravljanje takšnih del pride v poštev bodisi klasična podjemna pogodba (kolikor dela niso v nasprotju z ZDR), začasno in občasno delo upokojenca.....
lp