ODDAJA STANOVANJA V NAJEM IN OBDAVČITEV

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
danijelab
Začetnik
Začetnik

ODDAJA STANOVANJA V NAJEM IN OBDAVČITEV

Odgovor Napisal/-a danijelab »

Pozdravljeni!

Odprla sem s.p. in vknjižila hišo na podeželju med osnovna sredsta z namenom oddajanja apartmaja v najem za turistične namene. Sedaj pa se mi je pojavil zainteresirani g., ki bi vzel stanovanje v najem za 1 leto.
Sedaj pa ne vem ali je pri obdavčitvi in seveda pri plačilu turistične takse razlika ali oddajaš za krajše obdobje ali za daljše obdobje.

Glede na to, da bi oddajala kot s.p. mislim, da bi morala mesečno izstavljati račune in zaračunavati DDV (KKER SEM DAVČNI ZAVEZANEC). Ali bi se mi za daljše obdobje bolj splačalo oddajati kot fizična oseba? Kaj pa turistična taksa?

Če bi pa oddajala za krajše obdobje za turistične namene , bi ravno tako morala izstavljati račune z DDV IN nedvomno tudi turistično takso. Kam pa se turiste prijavi in kam se plačuje turistična taksa?

Lepo vas prosim za mnenje in ali prav razmiščjam!

Hvala in lp,Dl.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: ODDAJA STANOVANJA V NAJEM IN OBDAVČITEV

Odgovor Napisal/-a slovan »

Na tej povezavi je dober članek: naj vas ne moti navajanje stare zakonodaje, gre za vsebino oziroma za pregled potrebnih korakov za opravljanje dejavnosti:
http://www.domzamlade.si/pravni-nasveti ... remicnine/

Primeri navedeni v članku po stari zakonodaji in primerjava z novo/veljavno zakonodajo v letu 2013:
1) Doseženi dohodek iz oddajanja premoženja v najem je davčna osnova, ki pa se v primeru opremljenega stanovanja zmanjša za 40 % zaradi uveljavitve normiranih stroškov....
od 01.01.2013 dalje je 10% normiranih stroškov, stopnja davka je 25% in cedularna obdavčitev fizične osebe.
2)Pri registrirani fizični osebi in pri s.p. je za normirance – sobodajalce, obdavčitev enaka kot je pri obdavčitvi katerega koli s.p.-ja – 25 % priznanih, neobdavčenih prihodkov in 75 % obdavčenih prihodkov, od katerih se plačuje akontacija po stopnji 25 %.
Od 01.01.2013 je normiranec/pavšalist: 70% normiranih stroškov; cedularna obdavčitev 20%
3)Ko podjetnik ali podjetje doseže v obdobju zadnjih 12. mesecev 25.000 EUR obdavčljivega prometa (seštevek izdanih računov preseže 25.000 EUR), mora takoj – z istim datumom na DURS poslati izpolnjen obrazec DDV-P2 in se tako vključiti v sistem DDV. DDV se pri oddajanju nepremičnin v turistični najem obračuna po znižani, 8,5 odstotni stopnji.
Trenutno je veljavna meja za vstop v sistem DDV 50.000€, tudi stopnja DDV-ja je trenutno še 8,5%...ampak vlada je že napovedala povečanje stopnje na 9,5%.

Upam, da vam bo pomagalo!

lp
danijelab
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a danijelab »

Slovan najlepša hvala za tako izčrpen odgovor, morda pa nisem razumljivo zastavila vprašanja:

moj s.p. je davčni zavezanec in jasna mi je obdavčitev pri oddajanju v najem za turistične namene (torej za krajša obdobja) ampak dilema se mi je postavila, ko sem dobila stranko, ki bi rada vzela stanovanje v najem za 1 leto. In tu ne vem, če gre za turistični namen oz. kako je tak najem obdavčen. Ali je tudi tu izdan račun z 8,5% DDV. Pa še , če mogoče veste , kako je v tem primeru s turistično takso.

Vi ste res super računovodja in na tem forumu veliko pomenite. V kolikor mi znate odgovoriti na to vprašanje se vam iz srca zahvaljujem .

Lep pozdrav, D
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Nekoč je bilo nekje zapisano, kaj se šteje za oddajanje v najem in kaj ne, sedaj pa že nekaj časa iščem in ne najdem, zato bi tudi mene to zanimalo.
marea
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a marea »

Glede najemnine si lahko pomagate z opredelitvijo najema oz.zakupa nepremičnin v 73.členu PZDDV-1.
Sama sem mnenja, da gre pri nudenju nastanitev za krajši čas.
marea
Odgovori