izstavitev računov za storitve opravljene pred odprtjem s.p.

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
rana
Novinec
Novinec

izstavitev računov za storitve opravljene pred odprtjem s.p.

Odgovor Napisal/-a rana »

Pozdravljeni,

pred kratkim sem bila vpisana v poslovni register kot samostojni podjetnik (popoldanski s.p.). Pred tem pa sem storitve, ki sem jih registrirala, opravljala na podlagi avtorske pogodbe. Že na več mestih sem zasledila opozorilo, da lahko podjetnik z opravljanjem dejavnosti začne šele po vpisu v poslovni register. Glede na to me sedaj zanima, ali lahko naročniku izstavim račun za storitve opravljene pred vpisom v poslovni register na podlagi sklenjene avtorske pogodbe ali bom v tem primeru v prekršku. Lepo prosim za čimprejšnji odgovor.

Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: izstavitev računov za storitve opravljene pred odprtjem

Odgovor Napisal/-a slovan »

Dohodek po sklenjeni avtorski pogodbi pred registracijo podjetja (s.p.-ja) in je delo/storitev opravljena pravtako pred registracijo, je stvar fizične osebe in ne opravljanja dejavnosti.
Kolikor pa je storitev opravljena po registraciji (čeravno je pogodba sklenjena pred registracijo), pa po mojem mnenju lahko konkretno pogodbo prenesete v s.p. in v s.p.-ju izstavite račun za opravljeno storitev. V tem primeru bo to dohodek s.p.-ja iz opravljanja dejavnosti in ne dohodek fizične osebe po avtorski pogodbi.

Težko bi rekli, da ste delali na črno, saj ste opravljali storitev iz avtorske pogodbe. Vprašanje se lahko postavi edino ali imajo storitve značaj avtorskih del po zakonu o avtorskih ali sorodnih pravicah.

lp
rana
Novinec
Novinec

Re: izstavitev računov za storitve opravljene pred odprtjem

Odgovor Napisal/-a rana »

Najlepša hvala za obrazložitev!
Odgovori