Odpis kredita lastniku

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
svetina
Novinec
Novinec

Odpis kredita lastniku

Odgovor Napisal/-a svetina »

Pozdravljeni!

Ponovno se obračam na vas, saj sem se spet znašla v temi. Situacija je sledeča. Leta 2009 je stari lastnik in direktor podjetja umrl, podjetje je prešlo v last sina in njegove mame, sin je sedaj tudi nov direktor. Stari direktor je imel na podjetju dolgoročen kredit, ki se ne bo nikoli poplačal, sedaj nam kaže samo luknjo v bilancah.
Zato me zanima, ali lahko kakorkoli ta kredit odpišem? Ne beležimo obresti, niti ne vodimo kredita, viden je le v bilancah.

Hvala in lep pozdrav!
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: Odpis kredita lastniku

Odgovor Napisal/-a slovan »

Po smrti prvotnega lastnika je bila opravljena zapuščinska razprava - premoženje je prešlo na dediče, torej na sina in ženo. Hkrati s premoženjem pa prehajajo na dediče tudi obveznosti (če se niso odpovedali svoji dediščini), v tem primeru kredit, ki ga je dalo podjetje umrlemu lastniku. Vprašanje je sicer ali je kdo sploh "prijavil" dolg v zapuščinski razpravi.
svetina napisal/-a:Stari direktor je imel na podjetju dolgoročen kredit, ki se ne bo nikoli poplačal, sedaj nam kaže samo luknjo v bilancah.
Zato me zanima, ali lahko kakorkoli ta kredit odpišem? Ne beležimo obresti, niti ne vodimo kredita, viden je le v bilancah.
Kako lahko imate v bilancah "zaveden" dani kredit, ki ga niti ne vodite (to razumem, da ga ne izkazujete v poslovnih knjigah!!)?
V vsakem primeru, kolikor je že potekel zastaralni rok, boste morali terjatev odpisati. In glede na zakon o davku od dohodkov pravnih oseb se takoj postavi vprašanje ali ste naredili vse za njegovo izterjavo (poplačilo od prvotnega lastnika ali poplačilo dedičev z prijavo v zapuščinski postopek) in ga v davčnem obračunu lahko upoštevate kot davčno priznan odhodek.

lp
svetina
Novinec
Novinec

Re: Odpis kredita lastniku

Odgovor Napisal/-a svetina »

Najlepša hvala za razlago. Za izterjavo kredita se ni naredilo nič, saj je podjetje v končni fazi last osebe, ki je imela kredit. Sedaj sem prevzela računovodstvo tega podjetja in sem se malo poglobila v bilance. Ne morem pa vprašati prejšnje računovodkinje, kako je vodila kredit, saj je zaradi zamenjave računovodstva jezna name in lastnika podjetja. Vem samo to, da je kredit zaveden pod konto 0800001 - dolg. blag. krediti dani lastniku. Izgleda, da se bo novi direktor moral potruditi in poplačati kredit :)

hvala še enkrat za odgovor :)
Odgovori