Kot sem obljubila vam posredujem odgovor Zveze računovodij, kateri sem posredovala vprašanje v zvezi s to temo. Odgovor se glasi tako (dobesedno prepisano-kje so pa vejice[}:)]):
Dobili smo vaš dopis, v katerem želite odgovor na vprašanje kaj je pravzaprav reprezentanca in kaj reklama in ali se pod reprezentančne stroške razumejo le stroški pogostitev in stroški za zabavo pri družbenih srečanjih, ali so to tudi darila (v vrednosti do 2.000 tolarjev)
Takole zelo na kratko:
reklama je razložena kot tista, namenjena gospodarski propagandi (za to, da se z njo utegne pospeševati prodaja poslovnih učinkov podjetja na primer); z reprezentanco pa je vsaj v računovodskem smislu mišljen izdatek, povezan s poslovnimi partnerji.
Darila so pa spet nekaj drugega in je pri njih treba ločiti tudi, komu so dana: zaposlenim ali poslovnim partnerjem. O tem si več preberite v reviji za računovodstvo in finance iks, št. 6/00 predvsem v poglavju 1.3. Obdavčitev drugih prejemkov, tudi nagrad in podobnih od strani 91 do 94.
No iz napisanega mi ni prav veliko jasno, zato veselo na delo in brat ikse.[8)]
Lep pozdrav.
Reklama, reprezentanca in darila
Moderator: Mirko Zbačnik
Sem spet prebrala dotični iks in mi nič ne pomaga. Posebno mi ostaja dilema v zvezi z darili (opis v omenjenem iksu na str. 92 predzadnji odstavek). Jaz darila poslovnim partnerjem knjižim kot reprezentanco. Da bi od njih plačevala akontacijo dohodnine in na koncu leta poslovnega partnerja obvestila, da jih mora prijaviti v dohodnini:mad:... Saj mi bo vse skupaj prinesel nazaj in vrgel v glavo, češ da mu dajem vedet, koliko me je koštal! Tudi jaz bi imela zoprn občutek, če bi mi kdo nekaj dal in potlej obveščal dacarje.
Kar se nasploh tiče odgovora z iksa, bravo za ta odgovor, mislim, da jih bomo morali vsi skupaj omeniti v svojih oporokah.
Kar se nasploh tiče odgovora z iksa, bravo za ta odgovor, mislim, da jih bomo morali vsi skupaj omeniti v svojih oporokah.
Piše: "Iz pojasnila Ministrstva za finance, ki se sicer nanaša le na obdavčitev daril otrokom zaposlenih, pa lahko sklepamo, da se po njegovem stališču nagrade in darila kot posebni vrsti osebnih prejemkov obdavčujejo po zakonu o dohodnini. Menimo, da je takšno stališče vprašljivo, vendar za zdaj druge podlage (na primer sodne prakse, ki bi bila zelo dobrodošla) nimamo."
Torej v dobrih 4 letih nobenih boljših navodil![xx(]
Lep pozdrav v tem lepem dopoldnevu želim.
Torej v dobrih 4 letih nobenih boljših navodil![xx(]
Lep pozdrav v tem lepem dopoldnevu želim.