RP-O in negativni zneski
Moderator: Mirko Zbačnik
-
helianthus
- Računovodski vajenec

RP-O in negativni zneski
SLO podjetje je septembra izdalo račun DE podjetju za storitve v znesku 500 eur. V oktobru sem oddala DDV-O za september, na katerem je bil v polju 12 znesek 500 eur, in enak znesek je bil tudi na oddanem RP-O za september v stolpcu A6.
Oktobra pa je SLO podjetje izdalo temu istemu DE podjetju dobropis za storitve v znesku 500 eur. V novembru sem oddala DDV-O za oktober, na katerem je bil v polju 12 znesek -500 eur, na RP-O pa se mi je pri oddajanju preko e-davkov ta negativen znesek spremenil v pozitivnega, torej namesto -500 eur je pisalo +500 eur. Znesek sem seveda pred oddajo izbrisala (sicer bi bila razlika med DDV-O in RP-O za 1.000 eur), tako da sem oddala RP-O z zneskom 0 v stolpcu A6 za to DE podjetje. Ne vem pa, če je prav, da se zdaj znesek na DDV-O v polju 12 in znesek na RP-O razlikujeta za 500 eur.
Je tukaj kdo, ki je že imel tak primer, in kako se je končalo? Pričakujem, da me bo referentka z DURS-a poklicala, ko bi videla, da se znesek z DDV-O ne ujema z zneskom na RP-O, a ne vem, kako bi lahko to drugače oddala oziroma kaj bi bilo pravilno.
Hvala za kakršenkoli odgovor.
Oktobra pa je SLO podjetje izdalo temu istemu DE podjetju dobropis za storitve v znesku 500 eur. V novembru sem oddala DDV-O za oktober, na katerem je bil v polju 12 znesek -500 eur, na RP-O pa se mi je pri oddajanju preko e-davkov ta negativen znesek spremenil v pozitivnega, torej namesto -500 eur je pisalo +500 eur. Znesek sem seveda pred oddajo izbrisala (sicer bi bila razlika med DDV-O in RP-O za 1.000 eur), tako da sem oddala RP-O z zneskom 0 v stolpcu A6 za to DE podjetje. Ne vem pa, če je prav, da se zdaj znesek na DDV-O v polju 12 in znesek na RP-O razlikujeta za 500 eur.
Je tukaj kdo, ki je že imel tak primer, in kako se je končalo? Pričakujem, da me bo referentka z DURS-a poklicala, ko bi videla, da se znesek z DDV-O ne ujema z zneskom na RP-O, a ne vem, kako bi lahko to drugače oddala oziroma kaj bi bilo pravilno.
Hvala za kakršenkoli odgovor.
Re: RP-O in negativni zneski
pozdravljeni,
mislim, da vas ne bodo prav nič klicali iz DURS-a, ker oni tega ne opazijo
torej, za izdane dobropise strankam v EU, se uporablja rubrika B - POPRAVKI PODATKOV ZA PRETEKLA OBDOBJA, kjer vpišete mesec in leto, na katero se dobropis nanaša, nato država ter davčna številka stranke ter pravilni znesek.
in to je to,....
mislim, da vas ne bodo prav nič klicali iz DURS-a, ker oni tega ne opazijo
torej, za izdane dobropise strankam v EU, se uporablja rubrika B - POPRAVKI PODATKOV ZA PRETEKLA OBDOBJA, kjer vpišete mesec in leto, na katero se dobropis nanaša, nato država ter davčna številka stranke ter pravilni znesek.
in to je to,....
-
helianthus
- Računovodski vajenec

Ribicaa,
popravek sem vnesla v rubriko B. Mislim, da sem naredila vse prav tudi glede datumov za DDV, edino zneska na RP-O in DDV-O nista enaka, ker RP-O ne dopušča negativnih zneskov. Sem pa na e-davkih videla, da sta oba obrazca že obdelana. To najbrž pomeni, da je vse ok.

popravek sem vnesla v rubriko B. Mislim, da sem naredila vse prav tudi glede datumov za DDV, edino zneska na RP-O in DDV-O nista enaka, ker RP-O ne dopušča negativnih zneskov. Sem pa na e-davkih videla, da sta oba obrazca že obdelana. To najbrž pomeni, da je vse ok.
pozdravček helianthus,
torej, če sta obrazca obdelana je zadeva ok
. sicer pa je tako kot sem predvidevala, se jim ne da klicati, imajo preveč dela na DURS-u

torej, če sta obrazca obdelana je zadeva ok
Srčki, smajliji, ki ste jih vstavili so super enkratni, tema je pa sicer precej resna.
Ne vem kako vam je uspelo npr. pri popravku za pretekla obdobja vpisati dobropis. Sama sem sicer imela to srečo, da je bilo za istega dobavitelja izdanih več računov in je šel samo en račun v minus, tako da je ostal pozitivni znesek. Če se pri popravku pod B vpiše znesek 0, pa v bistvu račun sploh ni storniran. Ali mislite, da oni smatrajo, da je namesto 500 eur 0 eurov za le-to podjetje??
In je stvar rešena?
Mene pokličejo vedno, ko se kaj ne ujema med ddv-o in VIES, tudi če gre za 1 eur oz. zaokroževanje zneskov.
Ne vem kako vam je uspelo npr. pri popravku za pretekla obdobja vpisati dobropis. Sama sem sicer imela to srečo, da je bilo za istega dobavitelja izdanih več računov in je šel samo en račun v minus, tako da je ostal pozitivni znesek. Če se pri popravku pod B vpiše znesek 0, pa v bistvu račun sploh ni storniran. Ali mislite, da oni smatrajo, da je namesto 500 eur 0 eurov za le-to podjetje??
In je stvar rešena?
Mene pokličejo vedno, ko se kaj ne ujema med ddv-o in VIES, tudi če gre za 1 eur oz. zaokroževanje zneskov.
Lepo vas pozdravljam.
Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde
Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde
-
helianthus
- Računovodski vajenec

12345ab,12345ab napisal/-a:Srčki, smajliji, ki ste jih vstavili so super enkratni, tema je pa sicer precej resna.
Ne vem kako vam je uspelo npr. pri popravku za pretekla obdobja vpisati dobropis. Sama sem sicer imela to srečo, da je bilo za istega dobavitelja izdanih več računov in je šel samo en račun v minus, tako da je ostal pozitivni znesek. Če se pri popravku pod B vpiše znesek 0, pa v bistvu račun sploh ni storniran. Ali mislite, da oni smatrajo, da je namesto 500 eur 0 eurov za le-to podjetje??![]()
In je stvar rešena?
ja, meni je bilo s strani DURS-a rečeno, da se pod popravek ne piše samo razliko, za katero popravljaš RP-O iz prejšnjega obdobja, ampak da moraš vnesti celoten nov (torej popravljen) znesek. Ta znesek seveda ne more biti negativen, saj nihče ne izda dobropisa za višji znesek, kot je predhodno izdal račun za isto dobavo ali storitev. Lahko pa je znesek 0, če je dobropis enako "vreden" kot predhodni račun (torej če dobropis stornira celoten račun).
V mojem primeru sicer popravek ni bil 0, je pa bil znesek za 500 eur znižan.
Če sem bolj natančna (zneski so seveda simbolični, ker se ne spomnim točnih zneskov):
SLO podjetje je septembra izdalo en račun DE podjetju za storitve v znesku 500 eur in en račun za storitve v znesku 1.000 eur. V oktobru sem oddala DDV-O za september, na katerem je bil v polju 12 znesek 1.500 eur, in enak znesek je bil tudi na oddanem RP-O za september v stolpcu A6.
Oktobra pa je SLO podjetje izdalo temu istemu DE podjetju dobropis za septembrske storitve v znesku 500 eur in nobenega novega računa. V novembru sem oddala DDV-O za oktober, na katerem je bil v polju 12 znesek -500 eur (od dobropisa), na RP-O pa sem vnesla pod popravek (v stolpec B6) za obdobje 9/13 znesek 1.000 eur, torej nov, popravljen, znesek za september. V polju A6 sem seveda imela znesek -500 (kot v polju 12 na DDV-O), ki pa se je na e-davkih samodejno spremenil v +500, zato sem ga pred oddajo izbrisala, sicer bi bila razlika še večja.
Tudi meni se je to vse skupaj zdelo zelo čudno, zato tukaj sprašujem, če kdo ve kaj več, kakšen sistem ima DURS oz. kako obravnava te popravke in različne zneske na DDV-O in RP-O... Kot sem napisala, sta obrazca že obdelana, a vseeno ne vem, ali sta obdelana, ker imajo na DURS-u preveč dela, da bi se ukvarjali še s tem, ali sta obdelana, ker je bilo vse pravilno izpolnjeno. Če je bilo pravilno, potem trditev, da se mora polje 12 na DDV-O ujemati z zneskom na RP-O, ne drži.
-
kompotelka
- Računovodja

Res, trditev da se mora polje 12 na DDV-O ujemati z zneskom na RP-O, pač ne drži.
Moje mnenje je, da je bil tak sicer prvotni namen, a "se ni izšlo" zaradi postavljanja takih pravil, kot je ta, da se v RP-O ne vpisuje negativnih zneskov.
Nimam pojma, odkod se je vzela taka omejitev, glede na to, da gre za evropsko poročilo, je mogoče omejitev "od zgoraj".
In ko se z dobropisi ni izšlo, so poiskali alternativno rešitev, ki je taka, kot jo opisujete. (Da se v polje B na RP-O vpiše znesek, ki bi moral biti v polju A za obdobje, ki ga popravljate.)
Torej ideja o ujemanju DDV-O in RP-O je padla v vodo in na Dursu morajo vse take primere obravnavati individualno (z izpisom davčnih knjig), saj se drugače ne da preveriti, zakaj se zneska na obrazcih ne ujemata...
Malo so se pač zakvačkali, se bomo navadili pravil za izpolnjevanje, če jih ne bodo prekmalu spet spremenili...
Moje mnenje je, da je bil tak sicer prvotni namen, a "se ni izšlo" zaradi postavljanja takih pravil, kot je ta, da se v RP-O ne vpisuje negativnih zneskov.
Nimam pojma, odkod se je vzela taka omejitev, glede na to, da gre za evropsko poročilo, je mogoče omejitev "od zgoraj".
In ko se z dobropisi ni izšlo, so poiskali alternativno rešitev, ki je taka, kot jo opisujete. (Da se v polje B na RP-O vpiše znesek, ki bi moral biti v polju A za obdobje, ki ga popravljate.)
Torej ideja o ujemanju DDV-O in RP-O je padla v vodo in na Dursu morajo vse take primere obravnavati individualno (z izpisom davčnih knjig), saj se drugače ne da preveriti, zakaj se zneska na obrazcih ne ujemata...
Malo so se pač zakvačkali, se bomo navadili pravil za izpolnjevanje, če jih ne bodo prekmalu spet spremenili...
ja, sej bodo že oni zrihtali nove obrazce, da ne bo jim potrebno preveč razmišljati, kje so se zakvačkali

Ja, v RPO se vpiše vedno celotna vrednost za izbrano obdobje-stranko.
S kasnejšimi popravki se v bazi nadomesti stara vrednost.
Torej v juniju poročamo znesek 500€, v juliju poročamo znesek 400€, v avgustu naredimo dobropis na račun iz junija -200€.
Zato avgusta poročamo popravek za junij z novo vrednostjo 300€.
V septembru pa naredimo še en dobropis za junij -100€ in dobropis za julij -100€, zato septembra poročamo v rubriki B nove vrednosti za junij 200€ in julij 300€.
S kasnejšimi popravki se v bazi nadomesti stara vrednost.
Torej v juniju poročamo znesek 500€, v juliju poročamo znesek 400€, v avgustu naredimo dobropis na račun iz junija -200€.
Zato avgusta poročamo popravek za junij z novo vrednostjo 300€.
V septembru pa naredimo še en dobropis za junij -100€ in dobropis za julij -100€, zato septembra poročamo v rubriki B nove vrednosti za junij 200€ in julij 300€.
-
helianthus
- Računovodski vajenec

jurek,
ker vidim, da zadevo poznate, bi vas v upanju na odgovor vprašala sledeče:
na primer, da za junij poročamo za davčno št. DE1234XXX znesek 500 eur, za davčno št. DE5678XXX pa znesek 800 eur, v avgustu pa naredimo za davčno št. DE5678XXX dobropis v znesku 200 eur... Ali moramo avgusta poročati popravek za junij samo za davčno št. DE5678XXX (znesek 600 eur), ali vnesemo v rubriko B celotno novo poročilo za junij, torej za davčno št. DE5678XXX znesek 600 eur in za davčno št. DE1234XXX znesek 500 eur, čeprav je slednji nespremenjen?
ker vidim, da zadevo poznate, bi vas v upanju na odgovor vprašala sledeče:
na primer, da za junij poročamo za davčno št. DE1234XXX znesek 500 eur, za davčno št. DE5678XXX pa znesek 800 eur, v avgustu pa naredimo za davčno št. DE5678XXX dobropis v znesku 200 eur... Ali moramo avgusta poročati popravek za junij samo za davčno št. DE5678XXX (znesek 600 eur), ali vnesemo v rubriko B celotno novo poročilo za junij, torej za davčno št. DE5678XXX znesek 600 eur in za davčno št. DE1234XXX znesek 500 eur, čeprav je slednji nespremenjen?
-
kompotelka
- Računovodja

Poročamo samo za davčno številko, kjer se je znesek spremenil.
(odgovor iz teorije, ne iz prakse
)
(odgovor iz teorije, ne iz prakse
Ena davčna nima veze z drugo davčno.
Lahko je iz čisto druge države.
Pročamo samo za davčne številke, kjer je prišlo do spremembe in poročamo vedno novo celotno stanje. (torej ne posamezne spremembe)
Lahko je iz čisto druge države.
Pročamo samo za davčne številke, kjer je prišlo do spremembe in poročamo vedno novo celotno stanje. (torej ne posamezne spremembe)