Nezavezanec za DDV - Uvoz iz Latvije

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
ralred
Nov član
Nov član

Nezavezanec za DDV - Uvoz iz Latvije

Odgovor Napisal/-a ralred »

Če prav vem, si moram pri uvozu blaga, če nisem zavezanec za DDV, obračunati (oziroma obračunajo oni sami njihovega) DDV.

Zanima me, če je enako pri uvozu blaga iz Latvije?
Tukaj sem namreč našel to: http://www.izvoznookno.si/Dokumenti/Pod ... e_847.aspx

Če citiram ....
VAT – davek na dodano vrednost
Splošna VAT stopnja znaša 21%, obstajata pa še zmanjšani davčni stopnji 10% in 0%
VAT se obračuna na sredstva in usluge domačega ali tujega izvora.
Izvoz is Latvije ni premet VAT

Izvoz is Latvije ni premet VAT - to pomeni, da mi oni torej lahko prodajo po ceni brez DDVja, tudi če nisem zavezanec za DDV?
ralred
Nov član
Nov član

Re: Nezavezanec za DDV - Uvoz iz Latvije

Pa še to šem našel, če mi lahko kdo po domače razloži kaj to pomeni:
http://www.mf.gov.si/nc/si/medijsko_sre ... e/43/1507/

Na les torej nikoli ni DDV-ja, ne glede na to ali sem ali nisem DDV zavezanec?
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

1. Izvoz is Latvije ni predmet VAT - to pomeni, da mi oni torej lahko prodajo po ceni brez DDV-ja, tudi če nisem zavezanec za DDV?
Ne, to pomeni, da v primeru, ko gre za promet med članicami Unije, prodajalec v Latviji ne zaračuna njihovega DDV-ja, pod pogojem, da je kupec davčni zavezanec v eni od držav Unije. Namreč, tudi Latvija mora upoštevati zakonodajo, ki se nanaša na skupni sistem davka na dodano vrednost v skladu z Direktivo 2006/112/ES. Vi kot davčni nezavezanec pa v vsakem primeru plačate DDV, ki vam ga zaračuna prodajalec v Latviji. Pri tem morate seveda upoštevati tudi to, da lahko brez registracije nabavljate blago do vrednosti do 10.000 v tekočem/preteklem koledarskem obdobju (glej 4. člen ZDDV). Kar pa ne velja za dobavo ali prejem storitev od davčnih zavezancev v državah Unije.

2. Na les torej nikoli ni DDV-ja, ne glede na to ali sem ali nisem DDV zavezanec?
Copy obvestila:
Latvija je Evropski komisiji pojasnila, da na latvijskem trgu lesa prevladujejo majhna podjetja in posamezni dobavitelji, ki pogosto izginejo, brez da bi davčnim organom plačali DDV, pri čemer pa ima kupec veljaven račun za odbitek DDV. V okviru mehanizma obrnjene davčne obveznosti je davčnim organom DDV dolžan plačati prejemnik, če je ta davčni zavezanec za namene DDV. Dobavitelj lesa tako kupcu ne obračuna DDV, kupec oz. prejemnik pa, če ima pravico do celotnega odbitka, istočasno obračuna in odbije zadevni DDV. Ta ukrep se je že do sedaj uporabljal ter se bo še naprej uporabljal le na ozemlju Latvije in do sedaj ni vplival ter tudi v prihodnje ne bo vplival na čezmejne transakcije.

Iz konkretnega obvestila izhaja, da je v Latviji podaljšana ureditev takoimenovane obrnjene davčne obveznosti, ki velja samo na področju prometa lesa. Davčno obveznost torej poravna kupec v Latviji in ne prodajalec iz Latvije (prenos obveznosti DDV). Ureditev je podobna naši ureditvi v skladu s 76. a členom ZDDV, ki se nanaša na gradbene storitve. Zato je govora o odstopanju od člena 193. Direktive, ki pravi, da je DDV dolžan plačati tisti, ki dobavlja (prodaja) obdavčljivo blago.
Člen 193
DDV je dolžan plačati davčni zavezanec, ki dobavlja obdavčljivo blago
ali opravlja obdavčljivo storitev, razen v primerih, v katerih je davek v
skladu s členi 194 do 199 in členom 202 dolžna plačati druga oseba.

Za prodajo lesa v države Unije pa velja enako kot velja za »izvoz« oziroma kot velja celoten promet dobav/pridobitev med članicami Unije. Davčni zavezanci obračunajo obveznost kot samoobdavčitev, pri tistih, ki pa niso zavezanci za DDV, pa jim prodajalec zaračuna DDV na računu. Če prodajajo v tretje države, pa mora kupec tako ocariniti konkretno blago.

lp
ralred
Nov član
Nov član

Se res fuuul zahvaljujem za ta izčrpen odgovor :)

OK, DDV kot nezavezanec za DDV torej moram plačati tudi pri uvozu iz Latvije. Je bilo torej na tisti strani pomankljivo napisano.
Meja je pa torej 10.000€. Tudi če uvažam samo iz EU ali je, kot si napisal, EU izvzeta?

Kako pa je v primeru lesa pa še vedno ne razumem. Kdo potem plača DDV (če nisem zavezanec za DDV)? Oni latvijskega / jaz latvijskega / jaz sam obračunam slovenskega ? :)
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

ralred napisal/-a:Meja je pa torej 10.000€. Tudi če uvažam samo iz EU ali je, kot si napisal, EU izvzeta
Ne glede od kod "uvažate" boste plačali ali njihov ali pa slovenski DDV. Pri "uvozu" iz EU bo na računu obračunan DDV oziroma kako drugače imenovan davek na dodano vrednost in boste svojemu dobavitelju/prodajalcu plačali ta znesek (vrednost blaga + DDV). Če boste "uvažali" iz tretjega sveta pa boste morali blago cariniti in plačati DDV v Sloveniji.
Na tisti strani ni bilo napisano pomanjkljivo, ker bi pač morali sami vedeti, da dobava/prodaja med članicami - davčnimi zavezanci ni obdavčena pri prodajalcu, ampak pri kupcu. To je podobno kot če greste vi v Avstrijo pa prodajalcu ne morete posredovati identifikacijske številke. Na računu vam bo obračunal njihov DDV, ki ga boste tudi takoj plačali.
Vrednostna omejitev pri nabavah 10.000€: nikjer nisem zapisala, da je EU izvzeta. Ravno na EU se to nanaša. Poglejte kaj piše v 4. členu ZDDV. V to vrednost se ne vštevajo STORITVE - za prejemanje storitev ali dobavo storitev med članicami Unije morate imeti obvezno identifikacijsko številko, ki se nanaša za storitve. O tem smo že veliko napisali na forumu, zato malo pobrskajte.
ralred napisal/-a:Kako pa je v primeru lesa pa še vedno ne razumem. Kdo potem plača DDV (če nisem zavezanec za DDV)? Oni latvijskega / jaz latvijskega / jaz sam obračunam slovenskega ?
.
Vi ga plačate, saj latvijskemu prodajalcu ne morete predložiti identifikacijske številke, zato vam ga bo zaračunal na izdani fakturi - in to latvijskega. Vi ne morete nič obračunati - v tem primeru se temu reče samoobdavčitev, ker pač niste davčni zavezanec.

Za konec na kratko: dokler niste identificirani za DDV, torej nimate identifikacijske številke boste povsod plačevali davek na dodano vrednost pri nabavi BLAGA. Tako doma, EU (mišljene države v okviru skupnega dogovora o sistemu davka na dodano vrednost) in drugod.

lp
Odgovori