Pozdravljeni,
imam s.p. Odločila sem se, da zaposlenim znižam plačo. Žal sem zaradi vedno višjih stroškov, ki jih dejansko imam, v to primorana. Do sedaj so zaposleni vedno prejemali določene dodatke k plači, ki so bili dogovorjeni ustno. Plača je vedno redna. Ker sem to zmogla, so bili dodatki lahko tudi nekaj sto evrov na mesec (za vsakega) več, kot je bilo uradno (pogodba) predpisano. Nekateri izmed zaposlenih so novico o nižanju plač sprejeli, težavo pa imam z enim, ki nikakor noče pristati na nižanje plače oz. na manj kot je imel. Vsem sem povedala, da eno leto zagotovo ne bo mogoče višanja plač, potem pa bomo videli kako bo. Moj namen ni nikogar odpustiti, tudi omenjenega ne, kljub temu da mi že kar grozi, da za manj kot prej ne bo delal, ter da bo šel do odvetnika. Prve plače, ki bodo nižje bom izplačala za mesec januar. Ker vem, da mi bo omenjeni zaposleni povzročal težave, kar ne vem kaj bi. Sam ne bo dal odpovedi, jaz pa ga odpustila ne bom, pri meni dela 15 let.
V bistvu vas sprašujem le za vaše mnenje oziroma izkušnje.
Hvala, Lana
Znižanje plače
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: Znižanje plače
pozdravljeni,
menim, da morate zaposlene pisno obvestiti o nameravanem znižanju plač (lahko po pošti priporočeno s povratnico, tako da imate pisno dokazilo, da ste jih obvestila), v kolikor lahko dokažete, da je poslovanje upadlo oz. da so prihodki nižji, tako da vam tudi omenjeni (sklepam iz napisanega, da je gospod) ne more groziti z odvetnikom. lahko pa se tudi sami obrnete na kakšnega odvetnika, ki vam bo pregledal vaše pogodbe o zaposlitvi in vam svetoval kaj lahko v omenjenem primeru naredite.
srečno pri iskanju rešitev
menim, da morate zaposlene pisno obvestiti o nameravanem znižanju plač (lahko po pošti priporočeno s povratnico, tako da imate pisno dokazilo, da ste jih obvestila), v kolikor lahko dokažete, da je poslovanje upadlo oz. da so prihodki nižji, tako da vam tudi omenjeni (sklepam iz napisanega, da je gospod) ne more groziti z odvetnikom. lahko pa se tudi sami obrnete na kakšnega odvetnika, ki vam bo pregledal vaše pogodbe o zaposlitvi in vam svetoval kaj lahko v omenjenem primeru naredite.
srečno pri iskanju rešitev
Če prav razumem, ne boste znižali pogodbeno dogovorjenih plač, ampak samo jih ne boste več - mimo pogodbe - po dobri volji - , kar ste delali doslej, izplačevali nad pogodbenimi določili - kriteriji.
Menim, da vas nima kaj tožiti. lp
Menim, da vas nima kaj tožiti. lp
Da, plačevala jim ne bom več le, kar je bilo ustno dogovorjeno, pogodbe ostanejo.
Lana
Lana
pozdravljeni,
zanima me če ti lahko delodajalec zniža plačo na podlagi sistematizacije delovnega mesta z novo pogodbo. Oz. kateri so pogoji da to dovoljujejo. Ali ti lahko zniža fiksni del in nadomesti z variabilnim delom da pride na prvotni fiksni znesek. In kašne posledice utrpi on in ti, če se ne strinjaš z novo pogodb ker je fiksni del manjši in ne podpišeš pogodbe.
Podjetje dobro poslujejo, tvoje delo je isto in delovno mesto tukaj je edina sprememba je sistematizacija.
Kako se lahko zaščiti delavec v tem primeru?
zanima me če ti lahko delodajalec zniža plačo na podlagi sistematizacije delovnega mesta z novo pogodbo. Oz. kateri so pogoji da to dovoljujejo. Ali ti lahko zniža fiksni del in nadomesti z variabilnim delom da pride na prvotni fiksni znesek. In kašne posledice utrpi on in ti, če se ne strinjaš z novo pogodb ker je fiksni del manjši in ne podpišeš pogodbe.
Podjetje dobro poslujejo, tvoje delo je isto in delovno mesto tukaj je edina sprememba je sistematizacija.
Kako se lahko zaščiti delavec v tem primeru?