Knjiženje bolniške

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Sara30
Računovodja
Računovodja

Knjiženje bolniške

Odgovor Napisal/-a Sara30 »

Pozdravljeni,

imam delavca kateri je na bolniški od sredine junija.

Jaz sem to knjižila tako, da sem normalno poknjižila plači in potem ko sem dobila vračilo iz zdravstvene sem plačo knjižila storno.

Sedaj pa sem v dilemi glede končnega obračuna, saj plačo za november in december poknjižim v leto 2013, vrnjeno pa dobim v letu 2014.

Ali storniram november in december v letu 2013 ali 2014?

Pa še eno vprašanje - v obrazcu za Ajpes (poslovni izid) - ali pri številu zaposlenih upoštevam podatek, da je bil delavec zaposlen celo leto ali samo del leta kjer mu mi krijemo plačo?

Hvala za pomoč in l.p.
Sara
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: Knjiženje bolniške

Odgovor Napisal/-a slovan »

Že pri obračunu plače za določen mesec prikažete terjatev do ZZSZ za refundirano nadomestilo plače v višini, ki ste jo izračunali. Tako, da vam nadomestilo tudi ne predstavlja stroška (161/ bruto znesek + prispevke delodajalca).
Ker pa tega niste storili ne za november in ne za december, boste morali vzpostaviti terjatev na dan 31.12. in stornirati stroške.

V IPI v povprečnem številu zaposlenih ne upoštevate ur tistih, ki so prejemali nadomestilo v breme drugih.

lp
Sara30
Računovodja
Računovodja

Hvala za hitri odgovor.

Torej če sem prav razumela terjatve se prenesejo v leto 2014, medtem ko se stroški plače stornirajo že v letu 2013?

Hvala in lp
Sara
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Ja kam pa boste dali storno stroškov iz leta 2013???? (kje pa je knjigovodsko ravnotežje oziroma protikonto???)

1)stornirate stroške: 47
2) vzpostavite terjatev: 16
In vse na dan 31.2.2013.

Ko boste prejeli refundacijo: 110/16

lp
Sara30
Računovodja
Računovodja

Zdaj sem razumela. Malo me je motilo dejstvo, da se knjiži plačo (četudi jo refundirajo) brez konta 4.

Ker plačo ter prispevke poravnamo najprej mi in jih potem komaj naknadno vrne zdravstveno.
Dogodek nastane - ga poknjižimo - nam vrnejo denar in ga storniramo. Vračilo pa knjižimo na isti konto kot smo knjižili plačilo in se vse izniči.

Seveda dokler ne prideš do konca leta in te bremenita dva meseca stroškov, ki jih nimaš kam dati... :(

No sedaj vsaj vem kako in kaj.

Še enkrat hvala za vašo pomoč in potrpljenje - bila sta mi neprecenljiva.

Sara
Zadnjič spremenil Sara30, dne 24 Jan 2014, 15:17, skupaj popravljeno 1 krat.
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Sara30 napisal/-a:Malo me je motilo dejstvo, da se knjiži plačo (četudi jo refundirajo) brez konta 4.
Refundirana nadomestila niso strošek podjetja, zato jih pač ne prikažete v razredu 4.
- obračun plače v breme podjetja: 47/25,26 (ali pa tudi oboje skupino 25, odvisno kako uporabljate KN)
- refundirana nadomestila: 16/25,26 (ali pa tudi kar oboje v skupino 25 odvisno kako uporabljate KN)
- izplačilo plače in nadomestil ter plačilo prispevkov in davkov: 25,26/110

Izplačilo nadomestila se knjiži enako kot da gre za plačo, saj poravnate obveznost do delavca in hkrati poravnate še prispevke in davke. Na koncu meseca, leta pa vam ostane terjatev do ZZSZ za refundacije, ki jih zaprete s prilivom (110/16).

lp
Odgovori