popoldanski sp in zaposlitev
Moderator: Mirko Zbačnik
popoldanski sp in zaposlitev
pozdravljeni, sem nova na formu in se opravičujem, če ste na to temo že govorili. zelo bom hvaležna za vsak nasvet in komentar variante, da moj partner, ki je zaposlen, odpre popoldanski sp. in me zaposli za poln delovni čas. kako je z nakazovanjem plače? katere so glavne omejitve pri tej obliki zaposlovanja, kakšne so prednosti pred tem, da odprem sama s.p., kako je z njegovo dohodnino. hvala za vse odgovore oziroma usmeritve, kje bi jih lahko sama našla. še enkrat velika hvala in lep pozdrav, lizelota
Re: popoldanski sp in zaposlitev
pod 1. : s. 1.2. bo plačeval prispevke cca 65€ in še vaše prispevke, če sami odprete s.p. boste plačevali samo svoje prispevke, torej prihranita 65€.
pod 2. : Ves njegov dobiček bi šel v njegovo dohodnino in se prištel k plači, torej mu povečuje davčno osnovo. Če imate sama svoj s.p. je dobiček vaša davčna osnova in je bistveno manjša, torej manj obdavčena
V vsakem primeru je potrebno voditi poslovne knjige oz. nek del evidencm tudi če ste normiranec, torej rač servis, oddajanje obrazcev na edavke,Ajpes.....
Tako na prvo žogo bi svetovala, da si sami odprete s.p., seveda pa je odločitev odvisna od veliko individualnih dejavnikov vsake fizične osebe posebej.
pod 2. : Ves njegov dobiček bi šel v njegovo dohodnino in se prištel k plači, torej mu povečuje davčno osnovo. Če imate sama svoj s.p. je dobiček vaša davčna osnova in je bistveno manjša, torej manj obdavčena
V vsakem primeru je potrebno voditi poslovne knjige oz. nek del evidencm tudi če ste normiranec, torej rač servis, oddajanje obrazcev na edavke,Ajpes.....
Tako na prvo žogo bi svetovala, da si sami odprete s.p., seveda pa je odločitev odvisna od veliko individualnih dejavnikov vsake fizične osebe posebej.