DOPOLNILNA DEJAVNOST NA KMETIJI

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
PETRA123
Začetnik
Začetnik

DOPOLNILNA DEJAVNOST NA KMETIJI

Odgovor Napisal/-a PETRA123 »

Prosim vas, da mi pomagate. Moj stric ima dopolnilno dejavnost na kmetji. ( prodobivanje električne energije ). Zanima me ali je dolžan oddati samo Akontacijo davka od dohodka iz dejavnosti ali poleg tega tudi bilanco stanja in supeha. ( ali tisto zraven DOHDEJ ali na AJPES ) ali pa je zadosti samo DOHDEJ?
PETRA123
Začetnik
Začetnik

Re: DOPOLNILNA DEJAVNOST NA KMETIJI

Ja izvedela, da je potrebno oddati Napoved za odmero davka od dohodka iz dejavnosti in poleg prilogi 3 in 4 ( bilanci staja in uspeha ).
Gitara
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Gitara »

Malo sem zmedena. Prvič se srečujem z dopolnilno dejavnostjo na kmetiji (sezonsko delo), po normiranih stroških.

Kateri obrazec , kam in kdaj mora kmet poslati za prijavo teh prihodkov ?
Po tem bi razumela da isti obrazec kot s.p. - obračun akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti ? Ali pa sem vse pomešala??

lp
PETRA123
Začetnik
Začetnik

Da oddati mora isto kot tisti ki ugotavljajo po dejanskih prihodkih in odhodkih. Oddaja se vse na DURS ( Akontacijo davka od dohodka iz dejavnosti in obe bilanci ).
Gitara
Računovodja
Računovodja

Ali se to oddaja samo preko e-davkov?
Namreč lansko leto ni oddajal in tudi bilanc stanja in uspeha ne .
Ali je potem letos to na novo?
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Gitara napisal/-a:Prvič se srečujem z dopolnilno dejavnostjo na kmetiji (sezonsko delo), po normiranih stroških.
Predlaga samo davčni obračun: davek od dohodkov iz dejavnosti - lahko na papirju; preko e-davkov pa takrat, ko bo program SFineus pripravljen.
Poglejte tudi "Pravilnik o poslovnih knjigah in drugih davčnih evidencah za fizične osebe, ki opravljajo dejavnost"........
Gitara napisal/-a:Ali se to oddaja samo preko e-davkov? Namreč lansko leto ni oddajal in tudi bilanc stanja in uspeha ne . Ali je potem letos to na novo?
Če je v letu 2012 ugotavljal davčno osnovo na podlagi dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov, so plačniki davka obračunali in plačali "davek iz dejavnosti". V letu 2013 pa so normirci dolžni predložiti davčni obračun in sami obračunati in plačati davek iz dejavnosti - med letom kot akontacijo (ki so jo napovedali v začetku leta) in po obračunu dokončni davek.

lp
Gitara
Računovodja
Računovodja

najlepša hvala za razjasnitev v moji glavi :lol:
sebastjano
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a sebastjano »

Tudi sam premišljujem v tej smeri, da bi odprl "dopolnilno dejavnost na kmetiji". Se pravi, imam namen odpreti dopolnilno dejavnost, saj sem se začel ukvarjati z pridelavo zelenjave, zato bi rad prijavil že zaradi inšpekcije. Ko odpreš dopolnilno dejavnost, kakšne obveznosti imaš vse, kaj moraš plačevati, kako prikažeš dohodke, če določeno stvar prodajaš tudi doma?

lp, Sebastjan
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

sebastjano napisal/-a:Se pravi, imam namen odpreti dopolnilno dejavnost, saj sem se začel ukvarjati z pridelavo zelenjave,
Ste sicer veliko premalo povedali o svojem statusu. Predlagam vam, da si preberete Zakon o kmetijstvu in ustrezno izvedbeno zakonodajo.

Pridelava kmetijskih izdelkov, kamor spada tudi zelenjadarstvo, je osnovna kmetijska dejavnost in je kot tako ne morete opravljati preko dopolnilne dejavnosti na kmetiji. Proizvode normalno prodajate na trgu kot kmetija (glej 61.a člen zakona o kmetijstvu). V istem zakonu boste našli tudi določbe, ki se nanašajo na opravljanje dopolnilne dejavnosti in v Ur. l. 12/2014 uredbo o vrstah in pogojih za opravljanje dopolnilnih dejavnosti na kmetiji kakor tudi podrobno specifikacijo o vrstah dejavnosti (priloga 1).

61.a člen Zakon o kmetijstvu
(prodaja kmetijskih pridelkov)
(1) Kmetijske pridelke, pridelane na kmetiji, lahko neposredno prodajajo končnemu potrošniku nosilec, člani kmetije in zaposleni na kmetiji, ki so vpisani v RKG.
(2) Osebe iz prejšnjega odstavka ne smejo neposredno prodajati istovrstnih skupin kmetijskih pridelkov končnemu potrošniku, če je nosilec ali član kmetije:
- samostojni podjetnik posameznik, registriran za prodajo kmetijskih pridelkov in vpisan v register obratov iz 152.a člena tega zakona za istovrstne skupine kmetijskih pridelkov, ali
- nosilec dopolnilne dejavnosti na kmetiji iz 100. člena tega zakona, registriran za dopolnilno dejavnost prodaje kmetijskih pridelkov, ali
- zakoniti zastopnik pravne osebe ali ima večinski delež v pravni osebi, registrirani za prodajo kmetijskih pridelkov in vpisani v register obratov iz 152.a člena tega zakona za istovrstne skupine kmetijskih pridelkov.
(3) Ne glede na prvi odstavek tega člena zaposleni na kmetiji ne sme za kmetijo prodajati istovrstnih skupin kmetijskih pridelkov končnemu potrošniku, če je zaposleni na kmetiji hkrati tudi oseba iz prve ali tretje alineje prejšnjega odstavka.

Uradni list 12/2014: Uredba o vrstah, obsegu in pogojih za opravljanje dopolnilnih dejavnosti na kmetiji

lp
snežakinja
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a snežakinja »

Malo obujam tole temo.....
Imam naslednje vprašanje. Oče ima prijavljeno dopolnilno dejavnost na kmetiji - proizvodnja električne energije, se pravi sončna elektrarna na strehi kozolca.

Katere prispevke vse in v kakšni višini je dolžen plačevati?

Hvala!
Odgovori