rezervni sklad etažnih lastnikov
Moderator: Mirko Zbačnik
rezervni sklad etažnih lastnikov
Upravitelj stavbe, v kateri smo lastnik pisarniških prostorov,je poslal račun za rezervni sklad. Kako ga naj knjižim?
-
Knjigovodja
- Računovodski vajenec

Meni se zdi logično 007/285. Tako bi se knjižil prejeti račun. Kratkoročna obveznost zato, ker je po zakonu treba vsak mesec vplačevati v sklad, dolgoročne AČR pa zato, ker tudi sam SRS 2.4 navaja, da so dolgoročno odloženi stroški. Ko bo do črpanja tega sklada resnično prišlo, se samo elegantno prenese iz 007 v stroške ali na povečanje vrednosti OS oz. zmanjšanje popravka vrednosti OS, za kakršno vsebino bo pač že šlo. Saj je upravljalec dolžan poročati, kako so se ta sredstva porabila? To bo še hec.
Prejšnja varianta (če prav razumem, IKS-a trenutno nimam pri sebi), je bila direktno knjiženje plačila 086/110. Kot terjatev do upravljalca najbrž, ker ta zbira sredstva? Po svoje tudi to ni čisto zgrešeno, ampak meni se zdi vsebinsko bolj prav 007/285 in potem 285/110 ob plačilu. Ker te terjatve v bistvu ne bodo nikoli poplačane, ampak se bodo zapirale s "prejetimi stroški", pa tudi te terjatve ne nastajajo zaradi nekih poslovnih aktivnosti podjetja, ampak zaradi dejstva, da je podjetje lastnik nepremičnine.
Prejšnja varianta (če prav razumem, IKS-a trenutno nimam pri sebi), je bila direktno knjiženje plačila 086/110. Kot terjatev do upravljalca najbrž, ker ta zbira sredstva? Po svoje tudi to ni čisto zgrešeno, ampak meni se zdi vsebinsko bolj prav 007/285 in potem 285/110 ob plačilu. Ker te terjatve v bistvu ne bodo nikoli poplačane, ampak se bodo zapirale s "prejetimi stroški", pa tudi te terjatve ne nastajajo zaradi nekih poslovnih aktivnosti podjetja, ampak zaradi dejstva, da je podjetje lastnik nepremičnine.
Kar mora priti, bo prišlo. In ko bo prišlo, se bo treba postaviti po robu. (HP)
Rezervni sklad se oblikuje iz mesečnih vplačil etažnih lastnikov, sredstva tga sklada pa so namenjena bodočemu "kritju" stroškov za velika popravila glede na načrt etažnih lastnikov. Če je zbiranje sredstev za kritje konkretno načrtovanih stroškov (sprejet načrt za določeno obdobje), bi to zbiranje (moje mnenje) lahko enačila z dolgoročnimi aktivnimi čas. razmejitvami - konkretno dolgoročno odloženimi stroški.
Ker je vplačevanje v rezervni sklad zakonska obveza, ki izhaja iz stanovanjskega zakona in stvarnopravnega zakonika, in v času plačila še ni znan bodoči strošek in tudi še ni sprejet načrt porabe oz. načrt investicij (zlasti v novejših stanovanjskih objektih), sodijo (po moje) ta plačila na konto 086-terjatve. Ko je načrt sprejet pa jih prenesem iz 086 na 007.
LP
Ker je vplačevanje v rezervni sklad zakonska obveza, ki izhaja iz stanovanjskega zakona in stvarnopravnega zakonika, in v času plačila še ni znan bodoči strošek in tudi še ni sprejet načrt porabe oz. načrt investicij (zlasti v novejših stanovanjskih objektih), sodijo (po moje) ta plačila na konto 086-terjatve. Ko je načrt sprejet pa jih prenesem iz 086 na 007.
LP