Zaposlitev s plačo po prometu

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
WebZ
Nov član
Nov član

Zaposlitev s plačo po prometu

Odgovor Napisal/-a WebZ »

Ponudila se mi je priložnost, da me podjetje zaposli, vendar bi dobil plačo glede na promet, ki ga sprovedem - torej več naredim, večja je plača. Sedaj pa imam nekaj vprašanj glede tega in sicer:

Kaj če kak mesec nimam 0 prometa oziroma zelo malo, je lahko plača manjša od minimalne ali mi mora podjetje nakazati vsaj minimalno plačo?

Če dobim npr. za 2.000€ izplačila, koliko od tega dejansko dobim na TRR (neto)? Torej podjetje nakaže 2.000€, v kar se štejejo vsi prispevki in dajatve...

Na zavodu je razpisanih nekaj oprostitev plačil prispevkov za nekatere skupine (verjetno tudi jaz padem v eno), tako da me zanima, če se odločim za to varianto, koliko dejansko nanesejo ti prispevki (torej prispevki delodajalca za socialno varnost (prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, zdravstveno zavarovanje, zavarovanje za starševsko varstvo in zavarovanje za primer brezposelnosti))? Če ima podjetje oproščene prispevke, koliko potem od zgoraj omenjenih 2.000 dobim na TRR, je še kak drug strošek razen teh prispevkov, ki ga firma nakaže za mojo plačo?
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Re: Zaposlitev s plačo po prometu

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Mislim, da bo na tak način, kot si je zamislil delodajalec izplačevati plačo po mojem razumevanju ZDR kar malce težko uresničiti... . Lahko obstajajo (moje razmišljanje) neki normativi, kjer se izpolnjevanje nagrajuje skladno z vnaprej znanimi pravili. Tu so določeni tudni minimalni standardi, koliko naj bi delavec dosegel in skladno s temi vnaprej znanimi pravili tudi dobil plačano. Kaj hitro namreč pridemo pod raven minimalne plače, ki jo mora delodajalec zagotoviti delavcu in (razmišljam) le tako sprejete "norme" bi to lahk dovoljevale. Drug "moteč" element je, da je delodajalec dolžan zaposlenemu zagotoviti deli in v primeru, ko tega ne omogoča izplačevati "odškodnino", oziroma plačo. Gre za redno delovno razmrerje, kjer ima zaposleni določene pravice iz tega razmerja.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Re: Zaposlitev s plačo po prometu

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Sedaj se vse plače obravnavajo kot bruto plače, glede subvenciji se morate obrniti na Zavod, kjer bodo točneje vedeli, kakšni razpisi so v teku in so aktualni, koliko je še narazpolago sredstev in pogoje, vendar to bolj zadeva delodajalca, kot vas.

Višino neta si lahko ogledate tu, v povezavi so razni izračuni dohodkov:

http://www.racunovodja.com/izracuni/
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori