izračun prispevkov za status samozaposlenega
Moderator: Mirko Zbačnik
izračun prispevkov za status samozaposlenega
Pozdravljeni,
vpisala se bom v uvid samozaposlenih v kulturi, ampak si ne znam izračunati, koliko prispevkov bom plačevala, ker ne vem, kakšna je moja zavarovalna osnova, glede na to, da sem bila do zdaj fizična oseba brez statusa in nisem plačevala nobenih prispevkov, le akontacijo dohodnine (25 % od 90-odstotne osnove).
Koliko prispevkov bom plačevala, če je bil moj bruto zaslužek lani 20.000 evrov (z upoštevanjem 50 % znižanja za 1. leto statusa) in kakšna je formula za izračun za moj primer, ko se med samozaposlene vpisujem prvič?
Že vnaprej hvala komurkoli za odgovor!
vpisala se bom v uvid samozaposlenih v kulturi, ampak si ne znam izračunati, koliko prispevkov bom plačevala, ker ne vem, kakšna je moja zavarovalna osnova, glede na to, da sem bila do zdaj fizična oseba brez statusa in nisem plačevala nobenih prispevkov, le akontacijo dohodnine (25 % od 90-odstotne osnove).
Koliko prispevkov bom plačevala, če je bil moj bruto zaslužek lani 20.000 evrov (z upoštevanjem 50 % znižanja za 1. leto statusa) in kakšna je formula za izračun za moj primer, ko se med samozaposlene vpisujem prvič?
Že vnaprej hvala komurkoli za odgovor!
Re: izračun prispevkov za status samozaposlenega
Tisti, ki prično na novo z opravljanjem "dejavnosti" plačujejo prispevke od najnižje osnove: minimalna plača (783,66€) za prispevke za PIZ, starševsko varstvo, zaposlovanje in za zdravstveno zavarovanje od osnove, ki predstavlja 60% povprečne bruto letne plače za preteklo leto, to pa je 913,91€.
To velja v primeru, če ste v letu 2013 delali preko avtorskih pogodb oziroma niste imeli prijavljene dejavnosti (predpostavljam, da ste to mislili, da ste plačevali le dohodnino od 90%-ne osnove),. Kolikor pa predpostavljam narobe, pa morate postaviti vprašanje bolj natančno.
lp
To velja v primeru, če ste v letu 2013 delali preko avtorskih pogodb oziroma niste imeli prijavljene dejavnosti (predpostavljam, da ste to mislili, da ste plačevali le dohodnino od 90%-ne osnove),. Kolikor pa predpostavljam narobe, pa morate postaviti vprašanje bolj natančno.
lp
Pozdravljeni,
najprej hvala za odgovor. Se pravi v mojem primeru nič ne velja, koliko sem zaslužila lani (tako je, delala sem prek avtorskih pogodb in plačevala dohodnino od 90-odsdtotne osnove), torej bom prvo leto mesečno plačevala samo 158 evrov (316 evrov minus 50 % znižanje)? Je tako prav? Zdi se mi nekam malo.
najprej hvala za odgovor. Se pravi v mojem primeru nič ne velja, koliko sem zaslužila lani (tako je, delala sem prek avtorskih pogodb in plačevala dohodnino od 90-odsdtotne osnove), torej bom prvo leto mesečno plačevala samo 158 evrov (316 evrov minus 50 % znižanje)? Je tako prav? Zdi se mi nekam malo.
Znižani prispevki se nanašajo zgolj na prispevke za PIZ (24,35% od minimalne plače).
lp
lp
Hvala za odgovor.
Zdravo
na novo odprt s.p. uveljavlja 50% znižanje prispevkov za PIZ za prvo leto poslovanja. Ali je za uveljavljanje potrebno to sporočiti na DURS ali kaj drugega storiti?
Lp.
na novo odprt s.p. uveljavlja 50% znižanje prispevkov za PIZ za prvo leto poslovanja. Ali je za uveljavljanje potrebno to sporočiti na DURS ali kaj drugega storiti?
Lp.
Na obrazcu OPSVZ (Obračun prispevkov za socialno varnost zasebnik) označite, da koristite 50% olajšavo: 075 Zavezanec uveljavlja oprostitev plačila prispevkov na podlagi prvega vpisa v predpisan register in 076 Datum prvega vpisa v predpisan register:
lp
lp
Pozdravljeni še enkrat,
pa zagotovo to velja tudi za samozaposlene v kulturi, ne samo za s.p.-je?
Hvala, lp
pa zagotovo to velja tudi za samozaposlene v kulturi, ne samo za s.p.-je?
Hvala, lp
Kateri del?pluton napisal/-a:pa zagotovo to velja tudi za samozaposlene v kulturi, ne samo za s.p.-je?
lp
Vse skupaj, minimalni prispevki v prvem letu in znižanje dela prispevko za 50 %.
Če je vpis v razvid samozaposlenih v kulturi prvi vpis v register (pravite, da ste v preteklem letu oziroma doslej delali preko klasičnih avtorskih pogodb kot fizična oseba brez registrirane dejavnosti) in ne boste imeli statusa "pomemben kulturni prispevek" (in ne boste presegali določenega dohodkovnega cenzusa - možnost plačila prispevkov s strani Ministrstva za kulturo), potem za vas velja enako kot to velja za pričetek opravljanja dejavnosti zasebnikov (s.p.-jev)*. To pomeni, da velja Pravilnik o določanju zavarovalne osnove, ki pravi, da je zavarovalna osnova pri tistih, ki pričnejo na novo minimalna plača. Glede na vaše podatke pričnete poslovati na novo - prvi vpis v razvid samozaposlene.
15. člen ZPIZ-2 (ki velja za vse samozaposlene)
(1) Obvezno se zavarujejo osebe, ki v Republiki Sloveniji samostojno opravljajo pridobitno ali drugo dovoljeno dejavnost.
(2) Obvezno se zavarujejo osebe, ki so v tujini vpisane v ustrezni register za opravljanje samostojne dejavnosti in se zanje v skladu s predpisi EU uporablja zakonodaja Republike Slovenije.
(3) Samozaposlene osebe se zavarujejo za polni zavarovalni čas, če ni z zakonom drugače določeno.
Pri prijavi v zavarovanje se samozaposleni "ločujejo" z različnimi zavarovalnimi podlagami:
- 005 samostojni podjetnik posameznik in
- 019 samostojno opravljanje dejavnosti – na podlagi odločbe pristojnega organa oziroma vpisa v register samostojnih dejavnosti.
Po vpisu se morate odločiti o načinu ugotavljanja davčne osnove:
- ali ugotavljate na podlagi dejanskih prihodkov in dejanskih odhodkov;
- ali na podlagi dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov: normirani odhodki so v višini 70% prihodkov.
Na koncu davčnega leta boste davčnemu organu predložili davčni obračun, ki bo podlaga za ugotavljanje višine zavarovalne osnove v naslednjem letu.
Oprostitev plačila prispevkov za pokojninsko zavarovanje v višini 50% v prvem letu (30% v drugem letu) se nanaša na vse samozaposlene: vpisane v poslovni register (s.p.) in vpisane v posebne registre.
http://www.durs.gov.si/si/prispevki_za_ ... _register/
Kar se tiče mojega "vedenja" je to, to.. kolikor pa se vam porajajo dvomi, se boste pa morali obrniti na institucijo, ki je odgovorna za vaše področje, kot primeroma: Ministrstvo za kulturo.
lp
15. člen ZPIZ-2 (ki velja za vse samozaposlene)
(1) Obvezno se zavarujejo osebe, ki v Republiki Sloveniji samostojno opravljajo pridobitno ali drugo dovoljeno dejavnost.
(2) Obvezno se zavarujejo osebe, ki so v tujini vpisane v ustrezni register za opravljanje samostojne dejavnosti in se zanje v skladu s predpisi EU uporablja zakonodaja Republike Slovenije.
(3) Samozaposlene osebe se zavarujejo za polni zavarovalni čas, če ni z zakonom drugače določeno.
Pri prijavi v zavarovanje se samozaposleni "ločujejo" z različnimi zavarovalnimi podlagami:
- 005 samostojni podjetnik posameznik in
- 019 samostojno opravljanje dejavnosti – na podlagi odločbe pristojnega organa oziroma vpisa v register samostojnih dejavnosti.
Po vpisu se morate odločiti o načinu ugotavljanja davčne osnove:
- ali ugotavljate na podlagi dejanskih prihodkov in dejanskih odhodkov;
- ali na podlagi dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov: normirani odhodki so v višini 70% prihodkov.
Na koncu davčnega leta boste davčnemu organu predložili davčni obračun, ki bo podlaga za ugotavljanje višine zavarovalne osnove v naslednjem letu.
Oprostitev plačila prispevkov za pokojninsko zavarovanje v višini 50% v prvem letu (30% v drugem letu) se nanaša na vse samozaposlene: vpisane v poslovni register (s.p.) in vpisane v posebne registre.
http://www.durs.gov.si/si/prispevki_za_ ... _register/
Kar se tiče mojega "vedenja" je to, to.. kolikor pa se vam porajajo dvomi, se boste pa morali obrniti na institucijo, ki je odgovorna za vaše področje, kot primeroma: Ministrstvo za kulturo.
lp
Super, najlepša hvala.
Ja, saj vem, že tri dni čakam na odgovor, na telefon pa jih ne morem priklicati...
Pa lep dan!
Ja, saj vem, že tri dni čakam na odgovor, na telefon pa jih ne morem priklicati...
Pa lep dan!